Judecătoarea Prandea din Rădăuţi vizată în dosarul lui Bărbuţă, sub control judiciar stabilit de DNA

Judecătoarea Daniela Prandea de la Judecătoria Rădăuţi, vizată în cazul de corupţie al judecătorului Bogdan Bărbuţă, a fost pusă sub control judiciar de procurorii DNA, care o suspectează că s-a folosit de funcţie pentru a face o persoană să cedeze dreptul de proprietate în folosul alteia.

138 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Prandea din Rădăuţi vizată în dosarul lui Bărbuţă, sub control judiciar stabilit de DNA

Judecătoarea Prandea din Rădăuţi vizată în dosarul lui Bărbuţă, sub control judiciar stabilit de DNA (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA au luat, marţi, măsura controlului judiciar în cazul Danielei Mariana Prandea, judecător la Judecătoria Rădăuţi, suspectată de luare de mită şi complicitate la şantaj.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, procurorii arată că, în 22 februarie, în schimbul neîndeplinirii de către Daniela Prandea, în calitate de judecător, a atribuţiilor de serviciu, în sensul tergiversării judecării unui dosar, omul de afaceri Gavril Constantin Babiuc i-a promis acesteia, prin intermediul judecătorului Costică Ilarion Bărbuţă, de la aceeaşi instanţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august 2014.

În intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie, Gavril Constantin Babiuc, inculpat în dosar, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul, printre alţii, a judecătorilor Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Costică Ilarion Bărbuţă şi al lui Dumitru Dîmbu, procuror şef în Secţia de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, a exercitat presiuni, făcând uz de prerogativele funcţiilor acestora, angrenându-i, totodată, în exercitarea de către aceştia, cu rea credinţă, a atribuţiilor de serviciu ori a influenţei, pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi.

Concret, notează anchetatorii, în contextul unei acţiuni civile în rectificare direcţionată spre judecare Danielei Prandea, în intervalul 2011- 2014, aceasta a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa soluţionarea cererii respective.

Prin aceasta s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului, pentru ca acesta din urmă să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de magistratul Bărbuţă.

În perioada controlului judiciar, judecătoarea trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect cu inculpaţii, suspecţii şi martorii din dosarul de urmărire penală în care aceasta este cercetată şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici