Judecători: Predoiu este un promotor de fake news, manipulări şi dezinformări cu privire la SIIJ

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) arată, într-un comunicat, transmis duminică, faptul că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este un „promotor de fakenews, manipulări şi dezinformări cu privire la SIIJ”.

1641 afișări
Imaginea articolului Judecători: Predoiu este un promotor de fake news, manipulări şi dezinformări cu privire la SIIJ

Judecători: Predoiu este un promotor de fakenews, manipulări şi dezinformări cu privire la SIIJ

Potrivit sursei citate, acţiunea ministrului Justiţiei de „a manipula CJUE, magistraţii şi opinia publică” în scopul susţinerii desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este „o operaţiune de dezinformare pe plan intern şi extern fără precedent în istoria post-comunistă a României”, similară acţiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste.

„Pentru necunoscători, dezinformarea întreprinsă de fosta Securitate comunistă a cărei metehne se vede că s-au păstrat până azi era “măsură operativă constând în diseminarea intenţionată a unor informaţîi denaturate sau false într-un anumit mediu, prin intermediul surselor din reţeaua informativă sau al ofiţerilor, pe baza unui plan bine stabilit şi supus în prealabil aprobării superiorilor ierarhici. De regulă, dezinformarea avea că scop compromiterea unei persoane sau crearea unei reputaţii false, pregătirea sau contracararea unor evenimente sau acţiuni, promovarea intereselor conducerii partidului sau statului român, pe plan intern sau extern. După reformarea administrativă a Ministerului de Interne în 1967, acţiunile de dezinformare au fost coordonate de Serviciul “D”, că unitate specializată“. (a se vedea în acest sens Indexul de termeni şi abrevieri cu utilizare frecvenţa în documentele Securităţii alcătuit de CNSAS)”, se menţionează în comunicat.

De la înfiinţarea ei, SIIJ a fost ţinta celei mai crâncene şi asidue campanii de dezinformare, fakenews şi manipulare din perioada post-comunistă, campanie purtată atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, al cărei vârf de lance a devenit actualul ministru al justiţiei, subliniază judecătorii.

„Acestei structuri de parchet nu i s-a dat nici măcar şansa să funcţioneze la parametri normali, fiind sabotată încă de la început atât din interiorul cât şi din afară justiţiei, o maşînărie uriaşă de propagandă şi manipulare fiind angajată în a promova minciuni neruşinate şi sfidătoare cu privire la SIIJ. Motivul tuturor acestor atacuri împotriva SIIJ este clar pentru oricine are curajul să vadă şi să spună adevărul: protejarea de răspundere a magistraţilor care, o parte dintre ei în cârdăşie cu serviciile secrete, au comis abuzuri împotriva unor români. Reacţia împotriva SIIJ se înscrie în acţiunea constantă de 30 de ani a statului român de a-i proteja pe cei care, deţînând puterea statului, au abuzat şi nenorocit români. Nici pentru morţîi, răniţîi şi abuzurile de dinainte de 1989, nici pentru abuzurile din ultimii 30 de ani, se vede că cei din conducerea statului român nu vor să fie angajată răspunderea vreunui abuzator”, subliniază asociaţia de magistraţi.

Conform sursei citate, creată că o soluţie pentru a contracara abuzurile şi presiunile dovedite ale DNA la adresa judecătorilor şi procurorilor, abuzuri ce au constituit adevărate ameninţări la adresa independenţei justiţiei, SIIJ a fost de la început ţintă unor atacuri şi dezinformări susţinute, venite atât din interiorul sistemului judiciar, cât şi din clasa politică, atacuri conduse de persoane ce doresc îngroparea abuzurilor şi revenirea la sistemul de represiune care le-a promovat şi tolerat.

„Întâmplător sau nu, aceleaşi persoane din magistratură, clasa politică, societate civilă sau presă, care prin manipulări şi dezinformări au justificat şi solicitat desfiinţarea SIIJ, sunt cam aceleaşi persoane care au aparat abuzurile din justiţie împotriva românilor din ultimii ani, transformarea instanţelor în “câmp tactic” al SRI şi colaborarea nelegală şi neconstituţională dintre procurori şi SRI în baza unor protocoale secrete. În timpul fostului ministru al justiţiei Ana Birchall această campanie de dezinformare cu privire la SIIJ s-a rezumat la enunţarea unor neadevăruri de către fostul ministru cu privire la această instituţie de parchet care au fost uşor desfiinţate chiar de presă. În acest sens, AJADO a avut o poziţie publică prin care a desfiinţat o parte din falsele susţineri ale fostului ministru al justiţiei Ana Birchall”, arată judecătorii.

Odată cu instalarea la cârma Ministerului Justiţiei a lui Cătălin Predoiu, însă, campania de fakenews şi dezinformare internă şi externă a atins „o nouă culme, prin încercarea ministrului Predoiu de manipulare a întregului corp al magistraţilor în scopul desfiinţării SIIJ” şi implicit a influenţării în această direcţie a proceselor ce sunt pe rolul CJUE, susţin magistraţii.

„Anvergura campaniei de dezinformare, manipulare şi folosire în scop propriu a corpului de magistraţi de către ministrul justiţiei Cătălin Predoiu este fără precedent de la căderea regimului comunist în România. Concret, în dată de 25.11.2019, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanţelor şi parchetelor ca, până în dată de 30.11.2019, să îşi exprime prin adunări generale “opinia” cu privire la aspecte importante privind funcţionarea justiţiei, între care şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)”, conform sursei menţionate anterior.

La data respectivă, AJADO a condamnat public acţiunea ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de „intruziune nelegală şi arogare abuzivă de competenţe ale Consiliului Superior al Magistraturii”, solicitându-i prin respectivă reacţie să revină în limitele legii, iar dacă doreşte consultarea instanţelor prin adunări generale să o facă trimiţând un proiect de act normativ, aşa cum îi cere legea.

„Din fericire pentru statul de drept şi democraţia din România, magistraţîi, în special cei cu vechime, aflaţi în vârful sistemului judiciar, au votat fie pentru menţinerea SIIJ în formă actuală, fie pentru menţinerea secţiei cu o serie de ajustări. În acest sens s-au exprimat judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cei ai Curţîi de Apel Bucureşti, dar şi ai altor curţi de apel din ţară şi a parchetelor de pe lângă acestea. Opinia acestor magistraţi, similară cu cea exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost nu doar complet ignorată, ci şi ascunsă de ministrul Cătălin Predoiu, care, în seară zilei de 27.12.2019, a propus Guvernului Orban un memorandum plin de neadevăruri flagrante prin care a susţinut direct desfiinţarea SIIJ, poziţie ce urmează a fi prezentată instituţiilor UE. În respectivul memorandum nu se face nici o referire la poziţia exprimată de cele mai înalte foruri din sistemul de justiţie şi nici la deciziile CCR care au statuat că SIIJ reprezintă o garanţie legală a independenţei individuale a judecătorilor”, conform sursei menţionate.

Procedând în acest mod, „complet neloial şi perfid”, ministrul Cătălin Predoiu reînvie practică Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste, serviciu care avea că rol dezinformarea, manipularea, distorsionarea şi controlarea opiniei publice prin propagarea de informaţîi false pe plan intern şi extern în scopul obţinerii unui rezultat dorit de “preaiubitul” conducător comunist al ţării, spun magistraţii.

„Acţiunea de dezinformare cu privire la SIIJ întreprinsă cu precădere pe plan extern de ministrul justiţiei Cătălin Predoiu nu este nouă, acesta având deja experienţă manipulării şi dezinformării instituţiilor europene din perioada în care, fiind ministru al justiţiei, a iniţiat noile coduri civile şi penale. Comisia Europeană a lăudat prin rapoartele MCV respectivele coduri, dar care în timp s-au dovedit a avea zeci de articole neconstituţionale. Actuala acţiune a ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de distorsionare a adevărului şi promovare de fakenews-uri în scopul susţinerii desfiinţării SIIJ are că efect protejarea abuzatorilor care au încălcat drepturile şi libertăţile românilor”, conform AJADO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici