Judecătorul Florin Costiniu a venit la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală

Judecătorul Florin Costiniu a venit, luni la prânz, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el declarând că a fost citat pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul în care este cercetat alături de senatorul Cătălin Voicu.

28 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Florin Costiniu a venit la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală

Judecătorul Florin Costiniu a venit la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

La DNA sunt şi senatorul Cătălin Voicu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic, care au venit, luni dimineaţă, pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Procurorii anticorupţie au finalizat urmărirea penală în dosarul senatorului Cătălin Voicu, iar luni au început prezentarea materialului de urmărire penală persoanelor acuzate de fapte de corupţie în această cauză.

Surse judiciare declarau, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că începând de luni vor fi chemaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie atât senatorul Voicu, cât şi celelalte persoane puse sub învinuire, pentru ca împreună cu avocaţii lor să studieze actele de urmărire penală întocmite în acest dosar.

Căşuneanu şi Locic au fost şi săptămâna trecută la DNA, când procurorii le-au adus la cunoştinţă că a fost instituit sechestru asigurator pe o parte din averea lor. În cazul lui Costel Căşuneanu sechestrul asigurator a fost instituit pe 200.000 de euro, bani pe care i-ar fi dat senatorului Cătălin Voicu în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru ca aceştia să dea o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

Procurorii au instituit sechestru asigurator în cazul lui Marius Locic pentru 119.000 de lei, suma pe care i-ar fi dat-o lui Voicu în schimbul promisiunii senatorului că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care omul de afaceri era cercetat pentru fapte penale.

Marius Locic declara că cei 119.000 de lei pe care i-a dat lui Voicu nu au fost pentru intervenţii pe lângă poliţişti, ci reprezintă suma pe care i-a plătit-o printr-un contract de asistenţă judiciară semnat cu acesta.

Surse judiciare declarau, miercuri, pentru MEDIAFAX, că procurorii anticorupţie nu au luat măsura sechestrului asigurător în cazul senatorului Cătălin Voicu pentru că pe numele acestuia nu au fost găsite bunuri mobile, imobile sau conturi băneşti.

Nici în cazul omului de afaceri Marius Locic nu au putut fi depistate conturi băneşti, motiv pentru care procurorii anticorupţie au decis instituirea sechestrului asigurător pe un imobil ce aparţine acestuia, a cărui valoare estimată este mai mare decât 119.000 de lei.

În 30 martie, senatorul Cătălin Voicu a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În această cauză au mai fost arestaţi preventiv, pentru trei zile, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, acuzaţi de corupţie în dosarul în care este cercetat şi senatorul Cătălin Voicu. Ei au fost eliberaţi în 13 aprilie, după ce un complet de nouă judecători al instanţei supreme a admis recursul împotriva deciziilor de arestare.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Voicu ar fi cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvern, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în dosare în care respectivele persoane aveau interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici