Jumătate dintre cei afectaţi de OUG privind deconcentratele sunt din SNFP

Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 2.000 de persoane vor fi înlocuite din funcţiile de director şi director adjunct ca urmare a aplicării ordonanţei privind deconcentratele.

44 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre cei afectaţi de OUG privind deconcentratele sunt din SNFP

Jumătate dintre cei afectaţi de OUG privind deconcentratele sunt din SNFP (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Potrivit lui Sebastian Oprescu, aproximativ jumătate dintre cei afectaţi de această ordonanţă fac parte din SNFP.

Sebastian Oprescu a precizat că, luni, va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la Curtea Constituţională a OUG privind numirea politică a şefilor de deconcentrate publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial.

"De asemenea, fiecare conducător de instituţie publică va fi sprijit de avocaţii noştri pentru a-şi păstra locul de muncă. În cazul în care acesta va fi destituit din funcţia publică, va ataca în instanţă pe partea de contencios administrativ decizia", a precizat Oprescu.

În urmă cu o zi, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat că, luni, se va lua o decizie în cadrul Comitetului Director cu privire la atacarea acestei ordonanţe.

Ordonanţa privind deconcentratele e aplicată începând de joi, deoarece a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitor, şi permite înlocuirea tuturor şefilor de servicii, notificarea fiind trimisă acestora în două zile pentru a respecta atât 30 zile de preaviz, cât şi cele 32 zile din ordonanţă.

Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seara şi prevede desfiinţarea posturilor de conducere din aceste servicii în termen de 32 zile. Pe de altă parte, statutul funcţionarilor publici prevede că, în cazul eliberării din funcţia publică, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde funcţionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.

În concluzie, termenul în care actualii şefi de servicii deconcentrate trebuie notificaţi asupra schimbării din funcţie va expira la două zile după publicarea actului normativ, respectiv vineri seara.

Conform actului normativ, urmează să fie schimbaţi şefii de servicii deconcentrate subordonate Ministerelor Sănătăţii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului şi Sportului, Finanţelor, Agriculturii, Mediului, Secretariatul General al Guvernului, Economiei şi Comunicaţiilor, incluzând astfel direcţii şi case de sănătate publică, direcţii de muncă, secţii judeţene ale Gărzii Financiare, direcţii agricole.

Ordonanţa afectează şi inspectorii şcolari generali, cei adjuncţi şi directorul Casei Corpului Didactic, contractele de management educaţional aflate în derulare încetând în termen de 15 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici