Jumătate dintre români spun că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an

Numărul românilor care consideră că situaţia lor financiară s-a deteriorat comparativ cu octombrie 2008 s-a dublat, ponderea acestora ajungând la 63% din respondenţii unui studiu realizat de GfK România, comparativ cu Polonia, unde situaţia e percepută negativ de 33% din populaţie.

17 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre români spun că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an

Jumătate dintre români spun că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an (Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

"Românii sunt printre cei mai pesimişti est europeni în această direcţie", se arată într-un comunicat al institutului de cercetare.

În Cehia, 34% din populaţie apreciază că situaţia financiară proprie s-a înrăutăţit, iar în Bulgaria ponderea acestora ajunge la 52%.

Doar 9% din respondenţii la studiu spun că starea materială este mai bună comparativ cu anul trecut, procent în scădere de la aproximativ o treime în octombrie 2008.

În ceea ce priveşte perspectivele financiare pentru următorul an, 15% dintre români se declară optimişti, procent în coborâre de la 29%.

Peste 83% din populaţie resimte o înrăutăţire privind situaţia economică generală a României, iar 56% se aşteaptă la o agravare a acesteia anul viitor.

Aproape două treimi din participanţii la studiu apreciază că preţurile produselor au crescut faţă de anul trecut, iar o treime consideră acestea se vor majora în anul următor cu un ritm mult mai alert.

Dacă anul trecut 34% dintre români se temeau că şomajul va creşte în următoarele 12 luni, în prezent ponderea acestora a crescut la peste 82%. În Bulgaria, procentul este ceva mai scăzut, de 74%, în Cehia - 70%, iar în Polonia de 64%.

În ceea ce priveşte investiţiile în bunuri de folosinţă îndelungată, 63% dintre respondenţi spun că nu este o perioadă potrivită pentru a investi, iar circa 80% cred că nu este un moment propice pentru a economisi, tot atâţia declarând că este puţin probabil să economisească bani în următoarele 12 luni.

"Rezultatele de anul acesta în privinţa economisirii sau a intenţiei de economisire sunt comparabile cu cele înregistrate în 2008, ceea ce arată, cel puţin la nivel declarativ, un apetit scăzut al românilor pentru economisire şi înainte de criză şi în timpul crizei", se mai arată în comunicat.

Barometrul de Încredere a Consumatorului este un studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România, pe un eşantion de 1.000 de persoane, cu vârste de peste 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici