Klaus Iohannis, despre repatrierea Reginei-Mamă Elena: Un act de dreptate istorică

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, că repatrierea Reginei-Mamă Elena reprezintă un act de dreptate istorică, precum şi un demers necesar pentru recuperarea şi întregirea valorilor României contemporane.

216 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, despre repatrierea Reginei-Mamă Elena: Un act de dreptate istorică

Klaus Iohannis, despre repatrierea Reginei-Mamă Elena: Un act de dreptate istorică

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, că apreciază demersul Casei Regale de a repatria osemintele Reginei-Mamă Elena a României. Preşedintele consideră acest demers ca fiind un „act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic”.

Potrivit preşedintelui, organizarea acestui eveniment naţional „arată că poporul român îşi respectă istoria şi pe cei care au contribuit la devenirea României de astăzi”.

„Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare şi curaj şi un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX. După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o şi apărat-o în vremuri de restrişte, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor şi Reginelor României. Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică şi demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea şi întregirea valorilor României contemporane. În perioade tulburi şi crude pe care le-a traversat ţara noastră, Regina-Mamă a dat dovadă de tărie de caracter şi claritate morală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Regina-Mamă s-a implicat cu hotărâre pentru salvarea evreilor şi romilor persecutaţi, suferinzi şi chinuiţi. Pentru rolul său direct şi abnegaţia cu care i-a ocrotit pe cei asupriţi, Regina-Mamă Elena a primit postum titlul de <Drept între popoare>”, se arată în mesajul transmis, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

În mesajul său, preşedintele României trece în revistă perioadele exilului traversate de Regina-Mamă Elena, care nu au reuşit să o îndepărteze sufleteşte de România, aceasta rămânând alături de fiul ei, Regele Mihai I, şi de poporul român.

„Alături de Mihai I, Regina-Mamă Elena s-a opus atât abuzurilor regimului de inspiraţie fascistă, cât şi celui de inspiraţie sovietică şi a susţinut ferm principiile democraţiei autentice. Martoră a unor vremuri frământate, Regina a rămas fidelă valorilor europene înrădăcinate puternic astăzi în societatea românească, condusă de credinţa că eforturile de a se opune acţiunilor extremiste şi iraţionale nu vor fi în zadar. Societatea românească trebuie să aibă grijă ca moştenirea Reginei-Mamă Elena, simbol al României europene, să nu se piardă, să fie cinstită şi onorată cum se cuvine, prezervată şi transmisă generaţiilor viitoare, mai ales de acum înainte, când Regina a revenit acasă”, se mai arată în mesajul transmis de preşedintele României.

Rămăşiţele pământeşti ale Reginei mamă Elena vor fi repatriate vineri, pentru ca aceasta să fie reînhumată sâmbătă la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Taguri:
iohannis,
regină,
elena

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici