Korodi: Transferurile internaţionale de deşeuri ar putea fi urmărite online într-o reţea regională

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că România şi alte state ar putea iniţia o reţea regională de monitorizare online a transferurilor internaţionale de deşeuri, care ar permite urmărirea transporturilor, cantitatea pentru care s-a cerut acordul şi momentul exact al valorificării.

123 afișări
Imaginea articolului Korodi: Transferurile internaţionale de deşeuri ar putea fi urmărite online într-o reţea regională

Korodi: Transferurile internaţionale de deşeuri ar putea fi urmărite online într-o reţea regională (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Attila Korodi a spus că România este printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est care are un sistem electronic privind transferurile internaţionale de deşeuri, respectiv sistemul electronic pilot ELSYS, care facilitează schimbul digitalizat de date privind aceste activităţi.

"Am prezentat deja soluţia noastră Bulgariei şi Ungariei şi sunt perspective bune să iniţiem o Reţea Regională în acest domeniu. O altfel de interconectare regională ar simplifica întregul proces al transportului internaţional de deşeuri şi ar da şansa tuturor autorităţilor competente din statele conectate la sistem să monitorizeze mult mai bine aceste activităţi. Suntem în faza în care notăm fiecare observaţie a statelor partenere pentru ca mai apoi să începem pilotarea sistemului", a declarat ministrul Attila Korodi, care a participat, la Budapesta, la reuniunea bilaterală pe probleme de mediu şi dezvoltare rurală, desfăşurată în 5 septembrie, la Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria.

Delegaţia Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice condusă de ministrul Attila Korodi a prezentat părţii ungare sistemul electronic pilot ELSYS. Sistemul software şi aplicaţia web pilot au fost create de România în cadrul unui proiect în valoare de 1.198.926 euro, 50 la sută din costurile totale eligibile fiind suportate de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă al MMSC transmis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Sistemul ELSYS reprezintă o soluţie digitală la Regulamentul 1013/2006 privind înregistrarea datelor şi instrumentarea notificărilor în cazul transferurilor internaţionale de deşeuri. Practic, prin intermediul ELSYS, operatorii economici care vor să transporte deşeuri pentru valorificare în afara României sau din alte state în România, ori vor doar să tranziteze ţara noastră cu astfel de transporturi, vor putea să introducă online informaţiile necesare acestor activităţi şi să obţină tot online acordul efectuării transferului. Aplicaţia reduce timpul alocat instrumentării documentelor cu cel puţin 20 la sută şi permite notificarea şi raportarea online prin utilizarea semnăturii electronice.

În acelaşi timp, proiectul urmăreşte să interconecteze toate autorităţile responsabile de transferul deşeurilor care să poată urmări în timp real nu doar ruta pe care se deplasează autovehiculul sau trenul, dar şi istoricul notificării: actele care au stat la baza emiterii acordului de transport, cantitatea pentru care s-a solicitat acordul, cantitatea care a fost introdusă în ţară la momente diferite de timp, momentul exact al introducerii deşeurilor în instalaţia de valorificare. Totodată, sistemul permite vizualizarea în sistem GIS a rutei propuse de către operatorul economic, dând posibilitatea autorităţii de mediu sau cea pentru situaţii de urgenţă, dacă este cazul, să o modifice interactiv în funcţie de constrângerile teritoriale.

ELSYS este un sistem similar cu cele create de ţări precum Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria (EUDIN) şi ţările nordice (TFS), fiind conceput pe bazele viitorului sistem unic european propus de Comisia Europeană, a precizat Ministerul Mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici