Kovesi a trimis Parlamentului solicitarea de începere a urmăririi penale a lui Ridzi

Procurorul general Codruţa Kovesi a trimis, joi, Parlamentului solicitarea de declanşare a procedurilor pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, cercetată în cazul contractelor cu Artisan şi Mark privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului.

12 afișări
Imaginea articolului Kovesi a trimis Parlamentului solicitarea de începere a urmăririi penale a lui Ridzi

Procurorul general, Codruţa Kovesi (Montaj foto)

Procurorul general a solicitat declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale a Monicăi Iacob Ridzi, fost membru al Guvernului şi deputat în Parlament, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea masurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept, totul cu aplicarea articolului 33, litera a) din Codul penal.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat, joi, că, în conformitate cu dispoziţiile din Constituţie, a Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, şi având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale din 5 iulie 2007 şi din 10 martie 2008, procurorul general, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat Parlamentului României - Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Monica Iacob Ridzi.

"În cauză există indicii că, în cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG 34/2006", se arată în comunicat.

Totodată, anchetatorii au stabilit că există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice, au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie.

Fostul ministru ar fi solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite, iar în acest scop administratorul reţelei ar fi accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările.

"Întrucât la data săvârşirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmărire penală Iacob Ridzi Monica Maria avea calitatea de deputat în Parlamentul României, s-a solicitat Parlamentului României - Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale", se mai arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici