Kovesi, despre dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta: Nu este normal, dacă o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă

Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a precizat că nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă, cu referire la dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta, iar CE Oltenia nu a solicitat recuperarea prejudiciului.

3950 afișări
Imaginea articolului Kovesi, despre dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta: Nu este normal, dacă o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă

Kovesi, despre dosarul Turceni- Rovinari, în care este judecat Victor Ponta: Nu este normal, dacă o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Întrebată, într-o emisiune la Digi24, ce părere are despre faptul că CE Oltenia nu s-a constituit parte civilă în dosarul în care Victor Ponta şi Laurenţiu-Dan Ciurel, preşedintele CE Oltenia, au fost trimişi în judecată, Kovesi a precizat că nu este normală această situaţie.

"Procurorul de caz şi-a îndeplinit obligaţia de a întreba dacă se constituie parte civilă sau nu . Nu e primul dosar în care o instituţie publică este condusă de însăşi persoana trimisă în judecată în calitate de inculpat şi avemaceastă problema că instituţia respectivă nu se constituie parte civilă în dosar. Obligaţia noastră este să întrebăm. Spre deosebire de magistraţi, care la momentul trimiterii în judecată, sunt suspendaţi din funcţe, şi nu îşi mai pot exercita atribuţiile, cred că aceeaşi regulă ar trebui aplicată şi celorlalţi funcţionari din instituţiile publice. Nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, acea instituţie publică să nu participe în calitate de parte civilă în procesul penal.(...) Statul ar putea fi prejudiciat printr-o astfel de inactivitate, în acest caz”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Referitor la faptul că Victor Ponta a declarat, joi, solicitat să comenteze afirmaţiile lui Klaus Iohannis potrivit cărora adoptarea moţiunii de cenzură ar fi un rezultat bun, că se întreabă dacă nu cumva şeful statului a făcut "presiuni" pentru trimiterea sa în judecată, astfel de declaraţii find "anormale", Laura Codruţa Kovesi a menţionat că nu comentează aceste afirmaţii.

"Nu comentez. De obicei nu comentez ce spun oamenii politici. Pot să vă spun că instituţia pe care o reprezint şi colegii cu care lucrez zi de zi îşi fac datoria aşa cum scrie în lege. Cred că am dovedit în ultimii doi ani, că nu suntem sensibili la presiuni sau la intimidări. Nu judecăm oamenii, ci judecăm faptele şi încercăm să investigăm faptele care se presupune că se comit. Nu suntem sensibili nici la persoane care ne propun în funcţii şi ne numesc în funcţii şi cred că acest lucru s-a dovedit prin rezultatele DNA, ca atare orice eventuală presupunere sau supoziţie că s-ar fi făcut presiuni asupra unui procuror de caz din DNA, o exclud întodeauna", a spus Kovesi.

Procurorul şef DNA a menţionat că în situaţia care anumite declaraţii constituie un atac direct la imparţialitatea, profesionalismul sau la independenţa sistemului judiciar, în acele cazuri sesizează Consiliul Superior al Magistraturii.

În 17 septembrie, premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi care, în realitate, nu s-au efectuat.

Procurorii DNA au cerut instanţei supreme, care judecă dosarul în care sunt acuzaţi premierul Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, confiscarea de la aceştia a peste 3,7 milioane de lei, arătând că, până la finalul anchetei, CE Oltenia nu s-a constituit parte civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici