Kovesi, despre încercările de intimidare: "Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei"

"Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate. Cei care au sunat, au încercat să afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail", dezvăluie Codruţa Kovesi în emisiunea "După 20 de ani", care va fi difuzată duminică de Pro TV.

6583 afișări
Imaginea articolului Kovesi, despre încercările de intimidare: "Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei"

Kovesi, despre încercările de intimidare: "Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei"

Procurorul şef al DNA a mai spus la PRO TV că nu este prima dată când se fac presiuni asupra procurorilor anticorupţie de oamenii deranjaţi de anchetele DNA.

Kovesi afirmă că "au fost telefoane insistente, repetate, dar nereuşite, pentru că nimeni nu a intrat în dialog cu aceste persoane". Întrebată în ce limbă vorbeau cei care dădeau telefoane, procurorul-şef al DNA a declarat că nu poate spune acest amănunt. Ea a precizat, însă, că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Kovesi a apreciat că este vorba de una dintre multele tentative de intimidare care-i vizează pe procurori.

"Nu ştiu ce au găsit. Nici nu mă intereseaza ce au găsit. Probabil că sunt persoane deranjate de anchetele noastre, deranjate că DNA îşi face treaba. Nu pot să comentez despre cine a încercat să mă intimideze", a afirmat Codruţa Kovesi.

Procurorii DIICOT au anunţat în data de 3 aprilie că doi cetăţeni israelieni, Weiner Ron şi Geclowicz David, au fost arestaţi pentru transfer neautorizat de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice în cazul încercării de intimidare a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi.

Sursa citată anunţă că există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice.

"În fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", au transmis procurorii DIICOT.

Reţeaua era bine organizată, iar potrivit datelor furnizate de procurori, căsuţele de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi au fost sparte .

"Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, după ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail. În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron , introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei persoane vătămate", se arată în comunicatul DIICOT.

Persoanele care ar fi exercitat "actele de hărţuire în vederea intimidării" ar fi foşti agenţi ai serviciului de informaţii externe al Israelului, Mossad, şi aveau instrucţiuni clare să nu o contacteze direct pe Kovesi, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticoruţie, Codruţa Kovesi, a declarat pentru MEDIAFAX că presiunile foştilor agenţi Mossad au reprezentat "o încercare nereuşită de intimidare"

Surse apropiate anchetei au declarat că persoanele interesate de informaţii care o privesc pe Codruţa Kovesi ar fi vizate în dosare penale şi ar fi angajat firma Black Cube pentru a afla date despre procurorul şef al DNA. Black Cube este o companie care activează în domeniul Intelligence, fondată în anul 2010 de foştii ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Zanus.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici