Kovesi despre stenogramele din cazul Alro: Există doar o coală de hârtie; sunt trecute porecle

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, critică, într-un interviu pentru ziarul Gândul, modul în care s-au făcut redările de procurori de pe interceptările realizate în cazul Alro, spunând că la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecute "poreclele şi nişte nume".

298 afişări
Imaginea articolului Kovesi despre stenogramele din cazul Alro: Există doar o coală de hârtie; sunt trecute porecle

Kovesi despre stenogramele din cazul Alro: Există doar o coală de hârtie; sunt trecute porecle (Imagine: Mediafax Foto)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în interviul luat CodruţeiKovesi, pune în discuţie stenograme din cazul Alro,făcute publice, "o adevărată piesă de teatru, pe care au scris-odomnii procurori", referindu-se la numele de cod date deanchetatori persoanelor care erau puse sub interceptări.

"Aceeaşi problemă şi aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi eu, pentrucă la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecuteporeclele şi nişte nume, fără ca procurorul să indice ce probe suntsau modul în care ajung la acele nume. Explicaţia asta cred cătrebuie să o dea procurorul de caz, procurorul care a instrumentatdosarul (Ciprian Nastasiu, care a părăsit magistratura anultrecut-n.r.), să explice cum s-a ajuns de la o poreclă la un anumitnume. Pentru că nota de redare, potrivit legislaţiei, în momentulîn care se face o notă de redare, persoana care dă telefon şivorbeşte, dacă nu se identifică cu nume, prenume, se scrie domn,doamnă. Deci, dacă eu sun şi zic «Sunt Codruţa Kovesi», în momentulîn care se face redarea, se scrie numele şi prenumele. Dacă eu numă identific cu nume şi prenume, cel care face redarea, are caregulă să scrie domn, doamnă. Deci modul în care sunt interpretateanumite porecle sau anumite nume din convorbiri, trebuiesc asociateşi identificate pe baza unor probe de la dosar", explică Kovesi, îninterviul care poate fi accesat pe site-ul www.gandul.info.

Presa a relatat recent despre probele dintr-un dosar în carecetăţeanul american de naţionalitate rusă Vadin Don Benyatov a fostscos de sub urmărire penală, întrucât faptele de care a fost acuzatde către fostul procuror Ciprian Nastasiu nu există, însă străinula contestat soluţia Parchetului la Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie, acţiune ce are termen de judecată în 9 decembrie.

În dosarul în care Benyatov a fost pus sub acuzare pentru"iniţere şi constituire a unui grup infracţional organizat" şi"tentativă la subminarea economiei naţionale" - caz disjuns din celprivind privatizările strategice -, procurorul a cerut autorizareainterceptării şi înregistrării audio-video a lui Marian DanielNăstase, Dorin Cocoş, Elena Udrea, Vereştoy Attila, BogdanChirieac, Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Dan Victor Alessandruşi Theodor Minodor Chirică. Aceştia au fost interceptaţi din iuniepână în septembrie 2008.

Ancheta a vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy,preşedintele Grupului Marco, Valery Krasnov, vicepreşedinteleGrupului Marco, şi Marian Năstase, preşedintele Grupului Marcopentru România, faţă de contracte de furnizare a energiei pe termenlung, respectiv pe 12-15 ani, în scopul de a obţine un preţpredictibil al energiei electrice, în condiţiile în care acest preţreprezintă 35 la sută din costurile aluminiului produs de SC AlroSA.

Informaţiile despre interceptările în cazul Alro au fostdezvăluite în plină campanie electorală pentru alegerileprezidenţiale, de către Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICOT.Ciprian Nastasiu relata în cartea "Prădarea României", apărută înediţie limitată şi lansată în 16 noiembrie 2009, împreună cupublicistul Victor Gaetan, că instanţa supremă a autorizatinterceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor,transmisiilor fax, SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan,Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precumşi monitorizarea audio/video a "cercului relaţional" al lui VitalyMaschitskiy (n.r - magnat rus/israelian despre care susţine că arcontrola Marco Group), Vadim Benyatov şi Valery Krasnov.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici