La Penitenciarul Poarta Albă au votat 987 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali. Cum s-a votat în alte penitenciare din ţară

Un număr de 46 de persoane aflate în arestul Poliţiei Judeţene Constanţa şi alte trei persoane arestate la domiciliu au votat, duminică, la alegerile europarlamentare, în timp ce la Penitenciarul Poarta Albă şi-au exprimat acest drept aproape 1.000 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali.

346 afișări
Imaginea articolului La Penitenciarul Poarta Albă au votat 987 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali. Cum s-a votat în alte penitenciare din ţară

La Penitenciarul Poarta Albă au votat 987 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanţa, Carmen Şerbănescu, a declarat că în judeţ sunt 31 de persoane aflate în arest la domiciliu, dintre care trei au solicitat să voteze la alegerile europarlamentare 2014 şi şi-au exercitat acest drept.

De asemenea, au cerut să îşi exercite acest drept 46 din cele 50 de persoane cu drept de vot aflate în arestul Poliţiei Judeţene.

Şi aproximativ 1.000 de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, între care Cristian Borcea şi Victor Becali, şi-au exercitat dreptul la vot, duminică, la alegerile pentru Parlamentul European.

"Dintr-un total de 1.295 de persoane private de libertate, cetăţeni români cu drept de vot, aflate în custodia Penitenciarului Poarta Albă, şi-au exprimat intenţia de vot 987 de persoane, dintre care 636 la Penitenciarul Poarta Albă, iar 351 la Secţia exterioară Valu lui Traian", a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriel Botezan.

În Penitenciarul Poarta Albă sunt încarceraţi Gigi Becali, vărul acestuia, Victor Becali, şi Cristian Borcea. Gigi Becali nu are drept de vot, conform sentinţei date de magistraţii care au judecat dosarul său, dar Victor Becali şi Cristian Borcea au acest drept, pe care şi l-au exercitat.

În penitenciar, procesul electoral s-a desfăşurat în zone special amenajate în incinta locurilor de deţinere, unde reprezentanţii comisiilor electorale locale au instalat urnele mobile.

Peste 86 la sută din deţinuţii cu drept de vot de la Jilava şi Rahova au votat la europarlamentare

Aproape 2.200 de deţinuţi din penitenciarele Jilava şi Rahova au votat, duminică, la alegerile europarlamentare, respectiv o pondere de 86,6 la sută din numărul deţinuţilor cu drept de vot din aceste unităţi, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii celor două închisori.

La penitenicarul de tranzit Rahova, din totalul celor 1.348 de deţinuţi, au avut drept de vot 1.208, dintre care 1.044 şi-au exprimat dorinţa de a vota, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Livadariu.

Duminică, 920 de deţinuţi de la Rahova au votat la alegerile europarlamentare, în timp ce ceilalţi 124 dintre cei care îşi exprimaseră dorinţa de a participa la scrutin nu au mai făcut-o.

La Jilava, din totalul de 1.894 de deţinuţi, au făcut cereri pentru a vota 1.671 de deţinuţi, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Cristian Micu.

"Noi am trimis cererile la Biroul Electoral Judeţean Ilfov, care a constatat că 1.288 din deţinuţi aveau drept de vot", a arătat Micu, precizând că, duminică, au votat 1.251 de deţinuţi, iar 37 au refuzat să voteze în faţa comisiei.

Astfel, la Jilava au votat 97,12 la sută dintre deţinuţii cu drept de vot, iar la Rahova - 76,15 la sută.

"Am avut trei urne cu trei comisii, câte una la două paliere. Mă bucur că am găsit înţelegere la BEJ Ilfov, pentru că la alegerile trecute a fost o singură urnă şi o singură ştampilă la cam tot atâţia deţinuţi, deci a mers foarte greu. Acum votarea a început la ora 9.00 şi s-a terminat în jur de 15.15. Dacă ar fi fost o singură ştampilă, stăteam până diseară", a mai spus Cristi Mincu.

Dintre cei 32.193 de deţinuţi din România, 27.027 au putut vota la alegerile europarlamentare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Nu au putut vota în schimb deţinuţii minori şi cei condamnaţi definitiv în cazul cărora instanţa a dispus şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

În situaţia aceasta se află Adrian Năstase şi Gigi Becali, ale căror sentinţe au inclus şi această pedeapsă complementară, dar nu şi Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

Deţinuţii cu drept de vot şi-au putut exprima opţiunea electorală în spaţii special amenajate din penitenciare, unde au fost aduse urne mobile.

Potrivit articolului 47 din Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care se aplică şi deţinuţilor, se precizează că "pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare".

Aceste dispoziţii se aplică şi persoanelor reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, se mai spune în acelaşi articol.

Peste cinci sute de deţinuţi au votat la Penitenciarul Aiud

Peste cinci sute de deţinuţi de la Penitenciarul Aiud din judeţul Alba au votat, duminică, pentru ei fiind trimise urne mobile de la două secţii din apropierea închisorii.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Aiud, în cadrul instituţiei au drept de vot 546 de persoane, iar dintre acestea au votat 537, în timp ce nouă au refuzat să-şi exercite dreptul de vot.

Deţinuţii au votat în clubul pentru activităţi educative al penitenciarului, unde au fost amplasate mai multe cabine de vot, iar pentru ei au fost trimise două urne mobile şi buletine de vot de la secţiile de votare 52 şi 53 din Aiud.

Procesul de votare la Penitenciarul Aiud a durat câteva ore şi a fost lipsit de incidente.

Şi persoanele aflate în arest în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au putut vota la scrutinul de duminică.

Potrivit Biroului de Presă al IPJ Alba, în arest se află cinci persoane, toate cu drept de vot, dintre care patru şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul şi au votat, duminică, cu o urnă mobilă trimisă de la o secţie de votare din Alba Iulia.

Aproape 200 de deţinuţi au votat la Penitenciarul Miercurea Ciuc

Aproape două sute de deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea Ciuc au votat pentru Parlamentul European, cel mai tânăr fiind un bărbat de 20 de ani condamnat la nouă ani de închisoare pentru tentativă la omor deosebit de grav, care şi-a exercitat pentru prima dată acest drept.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Miercurea Ciuc, subcomisarul Adrian Bujac, a declarat corespondentului MEDIAFAX că din totalul de 450 de persoane încarcerate, 218 au drept de vot, iar dintre acestea 185 au cerut să îşi exercite acest drept, în timp ce 33 au refuzat, în scris, să se pronunţe la scrutinul europarlamentar.

Din numărul celor care au solicitat să voteze, patru persoane se află în stare de arest preventiv, iar 181 au fost condamnate definitiv, fără să îşi piardă dreptul de vot prin sentinţe judecătoreşti. Aceştia au fost încarceraţi după ce au comis diverse infracţiuni, de la furt, tâlhărie, viol, tentative la omor şi omor deosebit de grav.

Potrivit sursei citate, cel mai tânăr deţinut care a votat, duminică, are 20 ani, este condamnat la nouă ani de închisoare pentru tentativă la omor deosebit de grav şi şi-a exprimat pentru prima dată opţiunea electorală.

Pe de altă parte, cel mai vârstic votant din Penitenciarul Miercurea Ciuc este un bărbat de 69 de ani, condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 22 ani, pentru omor deosebit de grav.

Procesul electoral a durat aproximativ două ore şi s-a încheiat fără incidente, a precizat Adrian Bujac.

Colibaşi: Doar 285 din cei 560 de deţinuţi cu drept de vot au vrut să-şi exprime opţiunile electorale

Un număr de 560 din totalul de 747 de deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi au îndeplinit condiţiile pentru a vota la alegerile de duminică, însă doar 285 dintre aceştia au dorit să-şi exprime opţiunile electorale pentru Parlamentul European şi 127 pentru preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.

Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi, Mihaela Stanciu, din totalul celor 747 de persoane condamnate aflate în Penitenciarul Colibaşi, 560 au îndeplinit condiţiile legale pentru a vota. Dintre acestea, 285 şi-au exprimat acordul de a-şi exercita acest drept şi au făcut o solicitare scrisă în acest sens către preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de Votare, iar 275 au refuzat în scris exercitarea acestui drept, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Din cei care şi-au exprimat dreptul de a vota, 127 au votat şi pentru Consiliul Judeţean Argeş.

Deţinuţii au putut vota, începând cu ora 11.00, în incinta Penitenciarului Colibaşi, unde a fost amenajat un spaţiu corespunzător amplasării urnei speciale şi a cabinelor de vot.

La penitenciarul pentru femei de la Târgşor, din totalul celor 718 deţinute un număr de 631 au îndeplinit condiţiile legale pentru a vota, însă doar 406 dintre acestea şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept, iar 404 s-au prezentat în faţa urmelor mobile, exercitându-şi dreptul de vot, se arată într-un comunicat dat publicităţii de către reprezentanţii Penitenciarului Târgşor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici