La Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, facturile la încălzire ar urma să crească cu 8-12%

Locuitorii din Târgu Mureş au plătit, în luna decembrie, pentru căldura din locuinţe, facturi de până la 400 de lei, iar pentru luna ianuarie este estimată o creştere de 8 la sută, în timp ce la Miercurea Ciuc, unde au fost şi minus 30 de grade Celsius, facturile ar putea fi mai mari cu 12 procente.

143 afișări
Imaginea articolului La Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, facturile la încălzire ar urma să crească cu 8-12%

La Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, facturile la încălzire ar urma să crească cu 8-12%

Balogh Katalin, purtătorul de cuvânt al companiei E-star Mureş Energy, care asigură încălzirea la Târgu Mureş, a declarat că în luna decembrie valoarea facturilor a fost asemănătoare celei din anul precedent, însă temperaturile scăzute de la sfârşitul lunii ianuarie se vor reflecta în sume cu circa 8 la sută mai mari.

Potrivit sursei citate, în lunile noiembrie şi decembrie valoarea facturilor emise a fost similară, cu uşoare creşteri întrucât în perioada sărbătorilor oamenii au stat mai mult acasă şi consumul la încălzire a crescut.

"Facturile la apartamentele din blocurile cu distribuţie pe orizontală, reglabilă, sunt, pentru un apartament de două camere, între 190 şi 230 de lei în decembrie. La apartamente de două camere în sistem normal, fără distribuţie pe orizontală, reglabilă - între 220 şi 270 de lei. Pentru apartamentele de trei camere, facturile sunt mai mari cu circa zece la sută", a spus aceasta.

Balogh a afirmat că au existat câteva cazuri în care proprietarii unor apartamente au primit facturi de până la 400 de lei aferente lunii decembrie, însă acest fapt se datorează "împărţirii incorecte" făcute de asociaţie.

"Facturi mai mari au fost doar în zonele unde sunt apartamente singulare pe sistem, din cauza împărţirii incorecte pe asociaţie. Sunt doar câteva cazuri, dar au fost facturi până la 400 de lei pe lună, la apartamente de la capătul de reţea. Noi am încercat să reconectăm celelalte apartamente din bloc, ca soluţie pentru cei care au venit să reclame la biroul nostru de relaţii cu publicul. Avem peste 1.000 noi clienţi în ultimul an, încercăm să-i convingem şi pe ceilalţi să se rebranşeze. Noi emitem factura asociaţiei şi ei repartizează", a spus aceasta.

În toamna anului 2010, RFV Mureş Energy SA (actuala E-star Mureş Energy) a preluat, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele oraşului neafectate de debranşări masive.

E-star Mureş Energy asigură furnizarea agentului termic în sistem centralizat în Târgu Mureş pentru peste 8.000 de consumatori.

În ce priveşte consumatorii care au contract direct cu furnizorul de gaz, în urma debranşării de la sistemul centralizat de furnizare, se aplică sistemul regularizării consumului la fiecare trei luni. Astfel, dacă la un apartament de trei camere facturile aferente lunilor noiembrie şi decembrie sunt de aproape 85 de lei, regularizarea la trei luni (octombrie, noiembrie, decembrie) ajunge la peste 300 de lei.

Reprezentanţii biroului de presă al E. On Gaz au afirmat că nu pot oferi date legate de valorile facturilor pe lunile noiembrie şi decembrie 2011, întrucât având în vedere că se apelează la sistemul de estimare a consumului şi regularizare ulterioară, sumele diferă considerabil, de la caz la caz.

Ei nu au putut oferi nicio estimare legată de sumele cu care ar putea creşte valoarea facturilor aferente lunii ianuarie pentru consumatorii din Târgu Mureş.

La Miercurea Ciuc, în Harghita, facturile la încălzire în cazul apartamentelor branşate la sistemul centralizat sunt mai mari, în medie, cu aproximativ 24 la sută în decembrie faţă de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu circa 12 procente, din cauza gerului.

"Creşterea de aproximativ 24 la sută la facturile din decembrie faţă de cele din noiembrie se referă la media deservită, de 7.900 de apartamente din municipiu. Trebuie luat în calcul, însă, că fiecare bloc are specificul lui, unii locatari au repartitoare, alţii nu, unele blocuri sunt reabilitate termic, altele nu, şi nu trebuie uitat nici faptul că unele apartamente au încălzire, altele nu", a declarat directorul Societăţii de Gospodărire Comunală GOSCOM din Miercurea Ciuc, Fekete Ana.

Potrivit sursei citate, în cazul garsonierelor, locatarii din Miercurea Ciuc au plătit în noiembrie 182 de lei, iar în decembrie 177 de lei pentru factura la întreţinere, în condiţiile în care aceste blocuri nu sunt reabilitate termic.

La apartamentele cu două camere, factura la blocurile nereabilitate termic a fost de 288,37 de lei în noiembrie şi de 427,28 de lei în decembrie, în vreme ce la blocurile reabilitate costurile la două camere au fost de 193,41 de lei în noiembrie şi de 277,88 de lei în decembrie.

Locatarii din apartamentele cu trei camere de la blocurile nereabilitate termic au plătit facturi de 360,46 de lei în noiembrie şi de 534,1 lei în decembrie. Cei care locuiesc în apartamente cu trei camere în blocuri reabilitate au plătit 241,85 de lei în noiembrie şi 347,25 de lei în decembrie.

Potrivit datelor oferite, cei care locuiesc în blocuri reabilitate termic şi cu repartitoare au plătit facturi mai mici, în medie, cu 30 de procente.

În realitate, însă, sunt situaţii în care, din cauza pierderilor, oamenii plătesc şi 700 de lei numai pentru încălzire la un apartament cu două camere.

"Facturile la întreţinere sunt foarte mari. Am adus tabelul cu întreţinerea calculată pentru perioada 21 decembrie - 20 ianuarie şi am un caz în care doar încălzirea la un apartament cu două camere este de 700 de lei. Vor fi mulţi care nu vor putea plăti", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Biro Karoly, preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Patinoar.

Blocul în care se plătesc astfel de facturi nu este reabilitat termic, are pierderi mari, iar apartamentele care au repartitoare plătesc mai mult decât cele fără.

Pentru luna ianuarie, locuitorii din Miercurea Ciuc vor plăti o factură la încălzire mai mare cu 10-12 la sută decât în decembrie, din cauza gerului prelungit din ultimele săptămâni.

"S-a furnizat încălzire în mod continuu şi, cel mai probabil, facturile vor creşte cu cel mult 12 la sută", a afirmat directorul GOSCOM.

În Miercurea Ciuc sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire 7.980 de apartamente, din care doar 7.900 sunt consumatoare de încălzire şi apă caldă.

În cazul a 80 de apartamente, proprietarii au decis să se retragă în perioada de iarnă fie la ţară, fie la rudele din alte oraşe, pentru a face economie.

Chiar dacă în Miercurea Ciuc temperaturile au scăzut până la minus 28 de grade Celsius, nu au existat probleme cu furnizarea gazului, stocurile sunt suficiente, toate centralele termice sunt în funcţiune şi, deocamdată, nu au fost înregistrate reclamaţii privind furnizarea agentului termic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici