Lansare manual “Învăţând să Trăim Împreună”

Asociaţia Sol Mentis, Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Arigatou Internaţional, au lansat astăzi versiunea în limba română a manualului “Învăţând să Trăim Împreună” şi au oferit detalii privind implementarea programului cu acelaşi nume în România.

141 afișări
Imaginea articolului Lansare manual “Învăţând să Trăim Împreună”

Lansare manual “Învăţând să Trăim Împreună”

Manualul “Învăţând să Trăim Împreună” a fost dezvoltat de către organizaţia non-guvernamentală Arigatou International, cu sprijinul UNESCO şi UNICEF, şi cuprinde teorii şi activităţi pentru dezvoltarea valorilor etice la copii, cu accent pe respect, empatie, responsabilitate, reconciliere, rezolvarea paşnică a conflictelor, disponibilitate pentru dialog.

Invăţând să Trăim Împreuna” este un instrument prin care pedagogii pot cultiva valorile etice ale copiilor, toleranţa acestora faţă de diferenţele dintre oameni şi simţul responsabilităţii individuale şi colective. De asemenea, prin acest program, dorim să stimulăm pedagogii să transforme activitatea lor didactică într-un proces mai motivant şi inclusiv, şi să se dezvolte ca modele şi facilitatori ai experienţelor transformative ale copiilor şi tinerilor”, a explicat Maria Lucia Uribe Torre, director al Arigatou International Geneva.

În ultimii 12 ani, manualul a fost folosit cu succes pe cinci continente, în peste 30 de ţări. El a fost testat în diferite contexte religioase şi culturale, dovedindu-şi relevanta atât la nivel naţional, cât şi local. A fost propus ca model pentru dezvoltarea curriculelor şcolare şi recomandat ca model de bune practici de către specialiştii în domeniu.

Programul “Învăţând să Trăim Împreună”, dezvoltat pe baza manualului, este implementat în România de către Asociatia Sol Mentis, atat prin cursuri de formare continua pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar - acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, cat si prin workshop-uri de educatie etica in scoli, pentru elevi.

“Estimăm ca in urmatorii doi ani mai multe sute de profesori vor beneficia de cursurile de formare si vor incepe sa implementeze componente ale programului in scoli. Citeva mii de elevi vor beneficia de asemenea direct de workshop-uri organizate de facilitatorii Sol Mentis in scoli. Pe termen lung, ne dorim ca programul sa devina un proiect semnificativ si permanent de educatie non-formala, implementat la nivel national” a declarat Laura Molnar, coordonator al programului  Învăţând să Trăim Împreună în cadrul Sol Mentis.

“Trăim într-o societate complexa, cu valori aflate in conflict si adevaruri relative. Dorim ca programul sa contribuie la o educatie de calitate in Romania, care dezvolta gandirea critica, relatiile responsabile si tolerante cu oamenii si cu mediul inconjurător, capacitatea de a lua decizii pe baza unui sistem de valori etice”, a adaugat Molnar.

La evenimentul de lansare al manualului au participat invitati din media, reprezentanti ai Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO , ai Ministerului Invatamantului, ai Casei Corpului Didactic, cadre didactice, reprezentanti ai ONG-urilor si ai asociatiilor etnice. In cadrul evenimentului au fost prezentate detalii legate de manual, de organizatiile implicate in dezvoltarea si implementarea acestuia, şi de impactul iniţial al programului în şcolile din România.

Despre Sol Mentis

Sol Mentis (www.solmentis.ro) este o organizaţie non-guvernamentala si non-profit, care desfasoara programe de educatie etica – Invatand sa Traim Impreuna, de educatie parentala – Aware Parenting si programe de suport emotional pentru copii din medii defavorizate - Sandwork. Programele sunt oferite gratuit, iar principalele categorii de beneficiari sunt parintii, pedagogii si elevii din mediul pre-universitar, asistentii sociali, copii din mediile defavorizate. Toate programele sunt dezvoltate şi testate la nivel international.   

Despre Arigatou International

Arigatou International (www.arigatouinternational.org) este un ONG international al cărui scop declarat este de a construi o lume mai bună pentru copii. Programele si initiativele desfasurate de Arigatou sunt orientate catre protejarea drepturile copilului, asigurarea bunastararii acestora si catre implicarea activa a copiilor si tinerilor in societate. Printre programele internationale principale se numara Invatand sa Traim Impreuna, Ziua Internationala a Acţiunii pentru Copii şi Initiaţiva Interreligioasa pentru Eradicarea Sărpciei la Copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici