Lazăr, în plenul CSM din ianuarie 2017, despre protocoale: Nu mergem înainte cu astfel de inginerii

Procurorul general, Augustin Lazăr, a spus într-o şedinţă CSM din ianuarie 2017 că protocoalele sunt „inginerii” pe care nu şi le însuşeşte deoarce ele nu se regăsesc în Codul de Procedură Penală, vorbind despre cel din 2009, deja desecretizat, însă în acel moment era în vigoare cel secret din 2016.

2833 afișări
Imaginea articolului Lazăr, în plenul CSM din ianuarie 2017, despre protocoale: Nu mergem înainte cu astfel de inginerii

Lazăr, în plenul CSM din ianuarie 2017, despre protocoale: Nu mergem înainte cu astfel de inginerii

„Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsă a mea, pentru că nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: „Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce”. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule... Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, şedinţa CSM din ianuarie 2017.

La acel moment, era deja în vigoare protocolul semnat de Lazăr cu SRI în 2016, pentru care s-a iniţiat, în prezent, procedura de declasificare. Acest protocol a fost dat publicităţii cu câteva zile în urmă, de către consilierul premierului, Darius Vâlcov.

Augustin Lazăr a precizat şi care sunt limitele după care procurorii lucrează, pentru a elimina suspiciunea unor echipe mixte: „Procurorul este cel care coordonează o echipă alcătuită din ofiţeri ai poliţiei judiciare. Ofiţerii sunt abilitaţi să efectueze acte de urmărire care au caracter legal. (...) Procurorul nu face parte din echipă, procurorul conduce şi coordonează activitatea poliţiei judiciare. Cine vine din exterior cu mapa la subsoară pentru a aduce informaţii celor care lucrează nu are ce se adresa ofiţerilor de poliţie, ci celui care conduce şi coordonează activiatea. (...) Nu are ce căuta ofiţerul, operatorul de informaţii să-mi conducă ofiţerii mei, pentru că eu le spun ce au de făcut în scris şi motivat”.

Întrebat de către un membru CSM dacă Ministerul Public are sau nu, în prezent, un protocol încheiat cu SRI, Augustin Lazăr a subliniat că este unul ce stabileşte limitele colaborării între instituţii: „Da, pentru că lucrează numai pe bază de protocol. S-a terminat, pentru că între timp a intervenit schimbarea legislaţiei. Acela nu mai există, dar există un protocol nou, la fel avem cu Poliţia Română şi cu alte instituţii cu care lucrăm. În esenţă, stabileşte cadrul de reguli în care se desfăşoară nişte activităţi, ca nu cumva cei care fac parte din instituţie să nu înteleagă bine ce a vrut conducerea. Între cele două instituţii trebuie să fie clare regulile”.

Parchetul General a arătat, vineri, printr-un comunicat de presă, că pe 8 decembrie 2016, a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv protocolul privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public, şi protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, clasificat secret de stat, nivel secret.

"1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de S.R.I. şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea S.R.I. şi ale Codului de procedură penală.

2. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului", arată Parchetul General.

Instituţia condusă de Augustin Lazăr mai transmite că, pe 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

"Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", mai arată Parchetul General.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici