Lăzăroiu: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului românilor este o discriminare

Decizia Spaniei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii este o discriminare, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, precizând că a susţinut acest lucru şi la Madrid.

478 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului românilor este o discriminare

Lăzăroiu: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului românilor este o discriminare (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus, după întâlnirea cu reprezentanţii unor firme de recrutare a forţei de muncă, că Guvernul spaniol încearcă, prin restricţiile impuse românilor, să reducă rata şomajului şi munca la negru.

"Decizia s-a îndreptat spre grupul cel mai numeros. Sigur, este o discriminare. Am spus asta şi la Madrid", a adăugat ministrul Muncii.

Reprezentanţii firmelor de recrutare vorbesc însă mai mult despre o măsură de ordin politic.

"Această decizie a creat probleme mai mult celor care muncesc în Spania. Este o măsură de ordin politic şi mizează foarte mult pe efectul psihologic. Dar există un deficit foarte mare în Spania, pentru că nu au muncitori în construcţii şi pentru agricultură. Spaniolii nu acceptă astfel de posturi. Spania va avea nevoie de la noi de forţă de muncă mai puţin calificată", a declarat Daniel Milicescu, managerul unei companii care recrutează forţă de muncă pentru străinătate.

Potrivit ministrului Muncii, Comisia Europeană ar trebui să se pronunţe la sfârşitul acestei săptămâni asupra deciziei Spaniei de revenire la restricţiile pe piaţa muncii existente înainte de 1 ianuarie 2009.

"Cred că CE va avea o abordare nuanţată. Cei de la Bruxelles nu cred că vor accepta o decizie unilaterală pentru cetăţenii europeni. Mă aştept la o decizie nuanţată prin care Comisia Europeană să-şi păstreze controlul şi monitorizarea", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul Muncii a mai spus că deşi Spania şi-a propus să reanalizeze restricţiile la sfârşitul anului 2012, este totuşi posibil ca peste câteva luni să fie redeschise anumite sectoare de activitate.

"Vom vedea răspunsul Comisiei Europene, sperăm la o revizuire la sfârşitul acestui an", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici