Lăzăroiu: La insistenţele preşedintelui, familia lui Teo Peter a primit o sumă cu mai multe zerouri

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine, într-o postare pe blogary.ro, că, la insistenţele şefului statului, familia lui Teo Peter nu a primit ca despăgubire "jignitoarea sumă de 8000 de dolari", ci o sumă "cu mai multe zerouri".

99 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: La insistenţele preşedintelui, familia lui Teo Peter a primit o sumă cu mai multe zerouri

Lăzăroiu: La insistenţele preşedintelui, familia lui Teo Peter a primit o sumă cu mai multe zerouri (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Lăzăroiu afirmă că preşedintele chiar i-a ironizat pe americani, în discuţiile de la acea vreme, spunând că, dacă sunt prea săraci, le dăm noi un milion de dolari să plătească despăgubiri familiei.

"Preşedinte Traian Băsescu a preluat cazul şi a insistat pe lângă ambasada SUA ca făptaşul să fie judecat în România, chiar dacă ar fi făcut închisoare în SUA. Era vorba de a asigura un proces corect cu martori români, care n-ar fi putut ajunge peste Ocean", susţine Sebastian Lăzăroiu.

El a menţionat că opţiunea de judecată şi detenţie aparţinea "oricum SUA", conform tratatelor internaţionale şi că, ceea ce încerca să negocieze preşedintele era ca măcar judecata să fie făcută pe teritoriul României.

"La insistenţele preşedintelui Traian Băsescu, familia lui Teo Peter nu a primit despăgubire jignitoarea sumă de 8000 de dolari, aşa cum intenţionau autorităţile americane să îi ofere, ci o sumă cu mai multe zerouri (preşedintele chiar i-a ironizat pe americani, spunând că, dacă sunt prea săraci, le dăm noi un milion de dolari să plătească despăgubiri familiei)", a mai scris pe blog consilierul prezidenţial.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat că, în cazul morţii lui Teo Peter, preşedintele a întreprins demersuri în vederea revenirii în România a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instanţele româneşti, urmând ca acesta să ispăşească pedeapsa în SUA, locul detenţiei stabilindu-se de statul trimiţător.

De asemenea, Turcan a precizat că, în discuţiile cu autorităţile americane, preşedintele "a pledat constant" pentru asigurarea unei despăgubiri echitabile pentru familia Peter, în condiţiile în care reglementările militare americane aplicabile în asemenea cazuri prevedeau anumite plafoane considerate drept inacceptabile de către partea română.

"De altfel, vă pot spune că în contextul unui anumit blocaj în discuţiile bilaterale pe aceasta temă, preşedintele chiar a evocat în mod ironic posibilitatea ca statul român să sprijine autorităţile americane cu 1 milion de dolari în vederea despăgubirii familiei lui Teo Peter", menţiona Turcan.

Preşedintele Traian Băsescu i-ar fi spus ambasadorului SUA, în 2005, că militarul responsabil de accidentul în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant şi nu ar urma să facă nicio zi de închisoare în România", potrivit unei relatări a Hotnews, care citează o cablogramă atribuită Wikileaks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici