Wikileaks - Băsescu, despre militarul implicat în cazul Teo Peter: Nu va face închisoare în România

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus ambasadorului SUA, în 2005, că militarul responsabil de accidentul în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant şi nu ar urma să facă nicio zi de închisoare in România", relatează Hotnews, citând o telegramă atribuită Wikileaks.

81 afișări
Imaginea articolului Wikileaks - Băsescu, despre militarul implicat în cazul Teo Peter: Nu va face închisoare în România

Wikileaks - Băsescu, despre militarul implicat în cazul Teo Peter: Nu va face închisoare în România

Potrivit sursei citate, într-o telegramă confidenţială din 2005, oficialii Ambasadei SUA menţionează o discuţie anterioară dintre preşedintele Băsescu şi ambasadorul SUA pe tema cazului Teo Peter.

"Premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România", scrie Hotnews citând telegrama atribuită Wikileaks.

De asemenea, potrivit sursei citate, diplomaţii americani ar fi notat în teklegrama respectivă că "accidentul din decembrie 2004 în care a fost implicat comandantul detaşamentului de puşcaşi marini însărcinaţi cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului român Teo Peter a fost mediatizat intens şi a declanşat proteste ale publicului".

"Băsescu şi guverul sunt sub o presiune politică substanţială pentru ca procesul să aibă loc într-o instanţă din România. În mod natural, având în vedere că procedurile judiciare ale Forţelor Navale (Marine Corps în original n.red) împotriva fostului comandat de detaşament nici nu au început, chestiunea extrădării şi a ridicării imunităţii soldatului nici nu poate fi pusă în discuţie în acest moment", se mai arată în citatul prezentat de Hotnews.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici