Legile Justiţiei: Comisia condusă de Iordache a început discuţiile privind modificarea Codurilor penale/ Toader: Guvernul va emite OUG pentru transpunerea Directivei, dacă Parlamentul nu o face

Comisia pentru legile Justiţiei a început, marţi, la ora transmiterii acestei ştiri, dezbaterile privind propunerile de modificare a Codurilor penale în legătură cu transpunerea Directivei referitoare la prezumţia de nevinovăţie, la lucrări participând şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

1390 afișări
Imaginea articolului Legile Justiţiei: Comisia condusă de Iordache a început discuţiile privind modificarea Codurilor penale/ Toader: Guvernul va emite OUG pentru transpunerea Directivei, dacă Parlamentul nu o face

Legile Justiţiei: Comisia începe discuţiile privind modificarea Codurilor penale, în prezenţa ministrului Justiţiei

UPDATE 12.00

Opoziţia îi cere lui Toader puncte de vedere pe modificările aduse legilor Justiţiei

Deputatul USR Ion Stelian i-a solicitat, marţi, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să fie prezent în Comisia specială pentru legile Justiţiei şi să exprime puncte de vedere privind modificările propuse, el reproşându-i că nu a exprimat aceste puncte de vedere până acum.

„Trebuie să aveţi puncte de vedere, să participaţi la dezbateri. Viteza de adoptare a amendamenteor ar trebui să dea de gândit MJ, ar trebui să solicitaţi rapoarte finale, să exprimaţi puncte de vedere înainte de votul Parlamentului pentru că părerea dvs. contează şi trebuie exprimată. Vă solicit public, ferm, să fiţi prezent la aceste discuţii să exprimaţi puncte de vedere pe legile Justiţiei, pe rapoarte”, a spus Ion Stelian.

El a arătat că în Comisia specială au fost adoptate amendamente ad-hoc, care ajung deja în plen şi despre care nu se cunoaşte opinia ministerului Justiţiei, cum este cazul proiectului de modificare a Statutului magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a replicat deputatului USR că va prezenta puncte de vedere, dar fără a-şi depăşi atribuţiile.

„Sunt convins că dvs. aveţi nevoie de puncte de vedere. Ce să vă spun? MJ nu solicită, nu adresează solicitări Comisiei sau Parlamentului. Raportul e invers, vorbim de separaţia puterilor. Comisia transmite la MJ toate propunerile (...) Vom prezenta puncte de vedere când participăm la dezbaterile punctuale pe soluţii legislative. Voi încerca să răspund fără să depăşesc atribuţiile mele”, a spus Toader.

Comisia pentru legile Justiţiei a început, marţi, dezbaterile privind propunerile de modificare a Codurilor penale în legătură cu transpunerea Directivei referitoare la prezumţia de nevinovăţie, la lucrări participând şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

UPDATE 11.20 Toader: Guvernul, obligat să transpună Directiva privind prezumpţia de nevinovăţie până în aprilie

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a propus, marţi,Comisie speciale ,să înlocuiască,în Codul de pocedură penală,sintagmele dubiu rezonabil/suspiciune rezonabilă cu „probe temeinicie dincolo de orice dubiu”, afirmând că Guvernul va emite OUG pentru transpunerea Directivei, dacă Parlamentul nu o face.

„Indiscutabil ea (Directiva-n.r.) trebuie transpusă. Avem termen aprile 2018, eu sunt convins că Parlamentul o va transpune, dacă nu, dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine faptul că se justifică urgenţa adoptării unei OUG pentru transpunerea unei Directive (...). Dacă legea, dintr-un motiv sau altul nu va fi adoptată de Parlament şi promulgată încât să produă efecte juridice, Guvernul este îndreptăţit să emită o OUG pentru transpunerea directivei. Avem o bogată jurdisprudenţă a CCR care spune: <<Da, se justifică urgenţa>>”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul Comisiei speciale privind domeniul justiţiei.

Tudore Toader a afirmat că pentru transpunerea directivei, ca o graranţie a prezumţiei de nevinovăţie trebuie să se renunţe la „component subiectivă a actului de justiţie”.

„(...) Nu folosesc tehnica tragerii de timp, dar dacă dumneavoastră veţi aprecia că pentru transpunerea Directivei dincolo de termenul acela de 30 de zile este necesar, drept garanţie a prezumpţiei de nevinovăţie, venită prin Constituţie şi Directivă, să facem unele modificări şi la procedura penală, în sensul înlocuirii dubiului rezonabil, suspiciunii rezonabile cu (...) probe temeinicie dincolo de orice dubiu. (...) Ministerul Justiţiei va veni cu propuneri”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a afirmat că dacă în procedura penală nu vor fi făcute modificările propuse, aleşii riscă să răstoarne sensul prezumpţiei de nevinovăţie.

În replică, preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a cerut Ministerului Justiţiei să transmită propunerile sale.

 

UPDATE 11.10 Horodniceanu: Amendamentele la Coduri amputează părţi importante din urmărirea penală

Procurorul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a precizat, marţi, în faţa Comisiei speciale pentru legile justiţiei, că amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codurilor penale „amputează” părţi importante din urmărirea penală.

------------------------------------------------------------------------------

Potrivit Directivei, statele membre se asigură că persoanele suspectate şi acuzate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă.

Referitor la transpunerea acestei Directive, au fost depuse mai multe amendamente controversate.

Astfel, PSD şi ALDE au propus introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune.

Textul amendamentului propus de PSD şi ALDE la Codul de procedură Penală are următorul conţinut: "În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorită̆ți publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”.

Alt articol propus de PSD şi ALDE prevede că ”în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracțiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracțiuni”.

Tot PSD şi ALDE propun ca audierea unei persoane să nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Pe de altă parte, UDMR propune un articol care prevede că ”înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”.

Un alt amendament depus de PSD şi ALDE prevede că inculpatul are "dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri, memorii şi obiecţiuni".

Potrivit unui alt amendament depus de PSD şi ALDE, "înregistrările efectuate de părţi constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii”.

"Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi pentru care a fost autorizată percheziţia în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate în baza alin. (9) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale şi pentru dovedirea altor fapte", se arată într-un alt amendament propus de PSD şi ALDE.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici