Lider de sindicat, despre un ordin MEN: Activitatea sindicală este subminată grav

Preşedintele filialei Dolj a Sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret", Nicuşor Cotescu susţine că Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale prin care sindicaliştii sunt obligaţi să depună un raport de activitate la inspectoratele şcolare subminează grav activitatea sindicală.

901 afișări
Imaginea articolului Lider de sindicat, despre un ordin MEN: Activitatea sindicală este subminată grav

Lider de sindicat din Dolj despre un ordin MEN: activitatea sindicală este subminată grav

Preşedinţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt obligaţi ca, din acest an, să depună semestrial la inspectoratele şcolare un raport de activitate, prevedere care apare în ordinul Minsitrului Educaţiei Naţionale 4782/2019 privind „degrevarea personalului didactic desemnat de federaţiile sindicale reprezentative”.

Preşedintele filialei Dolj a sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret", Nicuşor Cotescu spune că practic prin impunerea prezentării unui raport de activitate inspectoratelor şcolare, este subminată activitatea sindicală.

„În primul rând activitatea sindicală este subminată grav, având în vedere că prin specificul activităţii conducerea sindicatului este în oponenţă cu conducerea instituţiilor. Este o situaţie hilară de a solicita şefilor de instituţii documente justificative necesare întocmirii raportului de activitate a preşedintelui de sindicat. În condiţiile date, nici un preşedinte de sindicat nu mai poate trage la răspundere anumite derapaje atât timp cât se subordonează printr-un raport de activitate", a declarat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar "Spiru Haret"- filiala Dolj.

Actul normativ citat prevde la articolul 4 că „preşedinţii organizaţiilor sindicale afiliate federaţiilor reprezentative transmit semestrial inspectoratelor şcolare un raport sintetic de monitorizare privind îndeplinirea atribuţiilor specifice activităţii de monitoritare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ".

Preşedinţii de sindicate spun că prin depunerea unui astfel de raport de activitate conducerea sindicatelor se subordonează inspectoratelor şcolare şi instituţiilor de învăţământ şi că, practic, pentru a face raportul de monitorizare va fi nevoie să facă rost de adeverinţe şi alte documente specifice prin care să justifice activitatea.

Conform anexei 3 a Ordinului citat, preşedinţii de sindicate au ca atribuţii să participe în grupuri de lucru pentru elaborarea proiectelor de acte normative şi/ sau administrative cu caracter normativ în domeniul învăţământului preuniversitar, respectiv pentru modificarea şi completarea acestora în baza prevederilor legale.

De asemenea, preşedinţii de sindicate trebuie să participe la activităţi de monitorizare a concursurilor şi examenelor naţionale, să participe în calitate de observatori în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în comisii de dialog social, comisii tehnice la toate nivelurile şi în colegiile de disciplină de pe lângă inspectoratele şcolare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici