Lider român, scrisoare către vicepremierul Mateo Salvini: Modificările Codului rutier italian sunt profund discriminatorii

Eugen Tomac i-a transmis, duminică, o scrisoare vicepremierului Matteo Salvini în care îi spune că modificările Codului rutier italian sunt "profund discriminatorii şi îngrădesc libera circulaţie a cetăţenilor europeni". Liderul PMP face apel la ministrul de Interne italian să găsească o soluţie.

16190 afișări
Imaginea articolului Lider român, scrisoare către vicepremierul Mateo Salvini: Modificările Codului rutier italian sunt profund discriminatorii

Lider român, scrisoare către vicepremierul italian Mateo Salvini: Modificările Codului rutier italian sunt profund discriminatorii

"V-aţi prezentat în faţa propriilor alegători cu sloganul „Italienii pe primul loc”, transmiţând mesajul de prigonire în Italia a cetăţenilor aparţinând altor state ale Uniunii Europene, politica dumneavoastră e profund greşită şi nu are nimic de-a face cu secolul în care trăim. Recentele modificări pe care le-aţi adus Codului Rutier italian, care interzic persoanelor ce au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate, sunt profund discriminatorii şi îngrădesc libera circulaţie a cetăţenilor europeni, un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", a afirmat Eugen Tomac în scrisoarea transmisă ministrului de interne italian, Matteo Salvini, potrivit unei postări pe Facebook a liderului PMP.

Acesta a adăugat că în Italia locuiesc 1,2 milioane de români care contribuie la economia italiană, iar aceştia nu trebuie vânaţi pe nedrept.

"În Italia locuiesc permanent sau provizoriu peste 1,2 milioane de cetăţeni români care au contribuit în ultimii ani la bunul mers al economiei Italiei şi care s-au integrat fără probleme în comunităţile pe care le deservesc. Popoarele noastre au o legătura unică, clădită în mii de ani, iar statele noastre au o cooperare strategică specială, motiv pentru care trebuie să privim cu grija la cetăţenii noştri, nu să îi vânăm pe nedrept.

Cetăţenii români care trăiesc în Italia trebuie să fie protejaţi, nu sancţionaţi într-o manieră greu de înţeles. Conform noilor prevederi ale Codului Rutier italian, dacă ai maşină cu numere româneşti şi permis italian, poliţia îţi ia numerele, te amendează pe loc cu minim 712 Euro si in cazul in care in termen de 180 zile nu inregistrezi masina sau parasesti Italia, masina se va confisca de catre Statul Italian. Legea trebuie respectata, dar nu vrem ca o măsură internă să afecteze cetăţeni nevinovaţi, cu respect faţă de lege, pentru care Italia este a doua lor casă", a explicat Tomac.

Preşedintele PMP mai spune că niciun cetăţean membru al UE nu trebuie să simtă că este sancţionat pe nedrept. El face apel la Salvini să găsească urgent o soluţie pentru a nu rămâne în istorie ca un "autor al destrămării".

"Este important ca niciun cetăţean al Uniunii Europene să nu aibă sentimentul că este sancţionat pe nedrept. Ar trebui să existe instituţia prevenţiei pentru orice abatere care ţine de siguranţa rutieră internă. Aţi afirmat, în urmă cu câteva zile, că credeţi în Europa, că Uniunea Europeană a fost un vis fantastic care e pe punctul de a fi distrus. Dacă nu doriţi să rămâneţi în istorie ca şi autor al destrămării, al distrugerii acestui vis, vă solicit să găsiţi de urgenţă o soluţie pentru a opri această prigoană împotriva cetăţenilor români care trăiesc în Italia. Vă solicit, domnule viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, să găsiţi cele mai urgente soluţii pentru ca cetăţenii români să se simtă în siguranţă şi nediscriminaţi prin aplicarea noilor reglementări ce privesc siguranţa rutieră", a conchis Eugen Tomac.

Reacţia liderului PMP vine în contextul în care în Italia a fost modificat Codul Rutier prin care este interzis persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de şaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa din Peninsulă a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendaţi.

La rândul său, MAE a anunţat că ambasada României la Roma acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, oferind asistenţă consulară cetăţenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noii legi în Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici