Liderii sindicatelor din Educaţie fără normă didactică nu vor mai fi plătiţi

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, miercuri, cu 25 de voturi "pentru" şi 13 voturi "împotrivă", un amendament la bugetul MECTS, iniţiat de minister, care prevede că liderii de sindicat din domeniu fără normă didactică nu pot fi plătiţi din sume defalcate din TVA.

631 afişări
Imaginea articolului Liderii sindicatelor din Educaţie fără normă didactică nu vor mai fi plătiţi

Liderii sindicatelor din Educaţie fără normă didactică nu vor mai fi plătiţi (Imagine: Mediafax Foto)

Amendamentul a fost însuşit de preşedintele Comisiei de buget din Cameră, deputatul UNPR Eugenia Barna, şi prevede că nu pot fi efectuate plăţi pentru degrevările de post sau normă din sumele defalcate de TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi minicipiului Bucureşti pe anul 2012, în cazul persoanelor angajate în învăţământ. Este exceptat personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, care poate fi degrevat de normă didactică de predare pe baza ordinelor de ministru.

Barna a precizat că amendamentul a fost introdus pentru ca textul de lege referitor la directori şi inspectori să nu poată fi folosit şi pentru plata liderilor de sindicat, având în vedere prevederile Legii dialogului social, care interzice plata liderilor de sindicat care nu prestează normă didactică.

"Atribuţiile de control din şcoli trebuie să fie urmate de degrevarea parţială de norme. Opţiunea minsterului a fost ca tot personalul de conducere şi control să participe cu număr limitat de ore la clasă. E limpede că plata nu poate fi făcută decât pentru muncă efectivă. Ministerul susţine justa degrevare a celor care lucrează în sistem, deci nu trebuie plătiţi oameni care nu lucrează, pe de o parte, iar pe de altă parte susţinem justa degrevare a celor care lucrează", a spus ministrul Daniel Funeriu.

Reprezentanţii opoziţiei l-au acuzat pe ministrul Funeriu de faptul că încearcă să scoată din plată liderii de sindicat. Ministrul nu a negat acest lucru şi a făcut menţiunea că este vorba de liderii de sindicat care nu au normă didactică.

"Prevederile legale în vigoare arată că liderii de sindicat au dreptul la rezervarea catedrei, la rezervarea postului pentru munca depusă la sindicat. Legea Educaţiei Naţioanle prevede plata din aceste sume defalcate a procesului didactic - ceea ce susţinem, precum şi justa degrevare pentru cei care au activităţi în interesul învăţământului", a adăugat Funeriu.

Preşedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a precizat că temeiul legal ţine de faptul că membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului au dreptul la o reducere a programului lunar de lucru pentru activităţi sindicale şi beneficiază de degrevare de post de la catedră. Totodată, ea a spus că aceştia sunt plătiţi de către organizaţia sindicală, menţionând că există şi o decizie a CC care arată că plata liderilor de sindicat nu se face din bani publici.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici