Lincu: Declaraţiile privind amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor MAI nu au suport legal

Preşedintele "Pro Lex", Vasile Lincu, spune că declaraţiile Ministerului Admnistraţiei şi Internelor privind amânarea încadrărilor absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012, nu au suport legal pentru că nu pot fi înfiinţate noi funcţii mai devreme de un an de la disponibilizări.

254 afișări
Imaginea articolului Lincu: Declaraţiile privind amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor MAI nu au suport legal

Lincu: Declaraţiile privind amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor MAI nu au suport legal (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Având în vedere faptul ca absolvenţii şcolilor de poliţie nu pot fi încadraţi decât pe funcţii vacante, potrivit art. 100 alin. 5 din legea nr. 188/1999, mai devreme de un an de la finalizarea disponibilizărilor nu pot fi înfiinţate noi funcţii, deci declaraţiile Ministerului Admnistraţiei şi Internelor nu au suport legal", a precizat Lincu joi pentru MEDIAFAX.

Potrivit articolului 100, alineatul 5, din Legea nr. 188/1999 "în cazul reorganizării activităţii prin reducerea posturilor, autoritatea sau instituţia publică nu poate înfiinţa posturi similare celor desfiinţate pentru o perioadă de un an de la data reorganizării".

În ceea ce priveşte preluarea poliţiştilor de către Ministerul Afacerilor Externe, liderul "Pro Lex" propune ca acest lucru să se realizeze înainte de reorganizare, pentru a nu se interpreta că au fost preluaţi acei poliţişti de care MAI a vrut să scape şi că printre aceştia sunt acei "beţivi şi nenorociţi" la care făcea referire şeful Poliţiei Române.

Guvernul a adoptat, joi, OUG privind unele măsuri legate de încadrarea în limita cheltuielilor de personal din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care prevede amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012.

Actul normativ prevede acordarea ajutorului pentru poliţiştii şi cadrele militare, care încetează raporturile de muncă cu MAI sau trec în rezervă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, se arată într-un comunicat de presă de joi al MAI.

Potrivit Ordonanţei, dacă persoanele în cauză sunt apte de muncă, dar nu se pot încadra din lipsă de locuri de muncă corespunzătoare pregătirii, beneficiază de plata unui ajutor, stabilit în raport cu vechimea efectivă în calitate de personal militar sau poliţist, calculat în funcţie de salariul funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate (50 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă cuprinsă între unu şi cinci ani, 55 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă cuprinsă între cinci şi 15 ani inclusiv, respectiv 60 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă de peste 15 ani).

OUG mai prevede exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru poliţiştii şi cadrele militare care solicită încetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. MAI precizează că decizia privind exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare a fost luată în urma dialogului social cu sindicatele.

Potrivit actului normativ, încadrarea absolvenţilor promoţiilor anului 2011 ale şcolilor din structura MAI, respectiv din structura Ministerului Apărării Naţionale (pregătiţi pentru nevoile MAI) se face începând cu data de 1 ianuarie 2012.

Măsurile au fost luate având în vedere necesitatea încadrării în limita alocată cheltuielilor de personal pentru anul 2011 prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 286/2010.

Ministerul mai precizează că, la nivelul instituţiei, necesitatea asigurării fondurilor bugetare pentru acordarea drepturilor salariale ale personalului, aşa cum este definit prin prevederile OUG 30/2007, constituie, în contextul actual, o prioritate ce nu poate fi amânată.

"Pentru respectarea ţintei de deficit bugetar şi pentru încadrarea în cheltuielile de personal în limita alocată pentru anul 2011, prin Legea 286/2010, se impune ca MAI să implementeze unele măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de categoriile de personal enunţate. Demersul presupune ca, în acelaşi timp, să fie adoptate şi unele măsuri de protecţie socială a persoanelor care vor face obiectul aplicării măsurilor de reorganizare instituţională", conchide MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici