Lipsa locurilor la ATI face victime: Un bărbat infectat cu SARS-CoV-2 a murit sperând că se va elibera un pat de Terapie Intensivă. Cum i-a cedat organismul

  • Un bărbat de 65 de ani, din Mediaş, judeţul Sibiu, a murit, vineri, aşteptând să se elibereze un pat de terapie intensivă.
  • Omul avea multe comorbidităţi, a fost pus pe oxigen de medicii de la Spitalul Municipal, însă, în cele din urmă organismul său a cedat.
  • Acesta a ajuns la spital miercuri, cu simptome clare de infectare
3328 afișări
Imaginea articolului Lipsa locurilor la ATI face victime: Un bărbat infectat cu SARS-CoV-2 a murit sperând că se va elibera un pat de Terapie Intensivă. Cum i-a cedat organismul

Un bărbat infectat cu SARS-CoV-2 a murit sperând că se va elibera un pat de Terapie Intensivă

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Gabriel Budescu, a declarat, vineri seara, pentru MEDIAFAX, că medicii de la Spitalul Municipal Mediaş au făcut tot ce s-a putut pentru acest pacient, însă, din păcate, în cele din urmă a fost declarat decesul. Spitalul din Mediaş nu are terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19, aici urmând ca, de luni, să fie instalate două sau trei posturi.

„Pacientul a fost pus pe oxigen. Nu a fost intubat, dar a fost pus pe oxigen. A avut mai multe comorbidităţi, cardiopatie ischemică, diabet. A decedat. I s-au acordat toate îngrijirile, a avut oxigen, doar că nu a fost intubat. La Mediaş nu se putea intuba, pentru că secţia de Terapie Intensivă este pentru ceilalţi pacienţi, care veneau din secţii unde au fost operaţi. Erau oricum posturile (de ATI – n.r.) ocupate. Aici (la Spitalul Mediaş – n.r.) nu este Terapie Intensivă pentru COVID. Vor pregăti, începând de luni, 2 sau 3 posturi de Terapie la Spitalul Municipal”, a declarat, Budescu.

Întrebat dacă s-a încercat transferul acestui pacient în alt spital unde ar fi putut fi găsit un post de ATI, Budescu a spus că în Ardeal nu mai există această posibilitate, toate paturile ATI fiind ocupate.

„Este plin de pacienţi care doresc să meargă la ATI (...) câte 3 – 4 - 5 – 7... nicăieri nu există posibilitatea. Sau cel puţin în Ardeal nu există posibilitatea aceasta. Dar să ştiţi că şi pacienţii intubaţi îşi pot pierde viaţa, pentru că este o luptă”, a mai spus Budescu.

Acesta trage un semnal de alarmă: situaţia va deveni din ce în ce mai dificilă.

„Eu doresc să nu ne mai întâlnim cu situaţii de acest fel. Situaţia va deveni din ce în ce mai dificilă pentru că sunt persoane în vârstă, care, din păcate, din neatenţia lor, ori din neatenţia familiei, a colegilor, ajung să ia acest virus şi să ştiţi că situaţia este foarte delicată”, a mai declarat directorul DSP Sibiu.

Pacienţii cu COVID-19 în stare gravă sunt trataţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde există doar 12 paturi de Terapie Intensivă. Deşi până la începutul lunii octombrie, spitalul a putut primi pacienţi şi din alte judeţe, în ultimele două săptămâni, cinci pacienţi cu COVID-19 au fost transferaţi la secţii ATI din judeţul Argeş.

Mai multe localităţi din judeţul Sibiu, între care şi municipiul Sibiu, intră, de sâmbătă, în scenariul roşu, din cauza ratei de infectare, care a trecut de 3 la mia de locuitori.

Cum a cedat organismul bărbatului 

Reprezentanţii Prefecturii Sibiu au transmis, vineri seara, că bolnavul din Mediaş, mort de COVID-19, a ajuns la spital miercuri, în 21 octombrie, cu simptome de infectare cu SARS-CoV-2 şi multiple comorbidităţi.

„A ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Mediaş în stare gravă. Acesta prezenta simptome asemănătoare cu simptomatologia infecţiei cu virusul SARS CoV-2, astfel că i s-au recoltat probe în vederea testării RT-PCR COVID-19. Acesta a fost internat, starea lui agravându-se treptat. După primirea rezultatului pozitiv s-a luat legătura cu Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) în vederea solicitării unui loc pe secţia ATI, Spitalul din Mediaş având secţia de ATI destinată pacienţilor Covid în amenajare”, a spus Andreea Ştefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Pentru că starea bărbatului se agrava, Ştefan spune că s-a solicitat intervenţia medicilor din ATI Mediaş şi pacientul a fost ventilat mecanic.

„Între timp, ţinând cont că starea acestuia a prezentat o agravare progresivă s-a solicitat intervenţia medicilor de pe secţia ATI Mediaş, în urma căreia a fost ventilat mecanic şi monitorizat în permanenţă de medicul pneumolog, medicul ATI şi medicul de gardă”, a mai spus Ştefan.

Vineri, însă, bărbatul a murit.

„Chiar dacă Spitalul Municipal Mediaş nu este complet pregătit pentru pacienţii confirmaţi pozitivi cu SARS CoV-2, acesta a beneficiat de tot suportul medical necesar, iar corpul medical a făcut toate eforturile pentru ca viaţa acestuia să fie salvată”, mai spune Ştefan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici