Liviu Dragnea, despre regionalizare: Dacă începem în acest an să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară. Sentimentul de apartenenţă la comunitate, unul dintre cele mai importante

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri seară, la Bistriţa, că dacă guvernanţii încep în acest an să desfiinţeze comune, dau "foc la ţară", intenţia fiind ca, începând cu 2014, să fie stimulată asocierea între comune.

1947 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, despre regionalizare: Dacă începem în acest an să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară. Sentimentul de apartenenţă la comunitate, unul dintre cele mai importante

Liviu Dragnea, despre regionalizare: Dacă începem în acest an să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară

Liviu Dragnea a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă în contextul regionalizării nu se are în vedere şi posibila desfiinţare a unor comune cu populaţie mică.

"În primul rând, dacă noi încercăm acum să construim acest proiect de regionalizare şi să înfiinţăm structuri administrative şi să le înfiinţăm până la sfârşitul anului, să facem şi structuri de conducere şi să avem un an, doi, trei de tranziţie, dacă noi în acest an începem să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară", a răspuns Dragnea.

El l-a îndemnat pe jurnalistul care i-a adresat întrebarea să meargă la ţară şi să întrebe oamenii dacă vor să li se desfiinţeze comuna.

"Răspunsul o să fie «nu». Nu poţi să faci în nişte laboratoare nişte proiecte că aşa îţi vine, fără să te întrebi dacă oamenii îşi doresc aşa ceva. Sentimentul de apartenenţă la comunitate este unul dintre cele mai importante sentimente ale unui om. Cel mai mult îşi iubeşte comuna. (...) Omul cel mai mult îşi iubeşte comuna, după care îşi iubeşte judeţul, după care îşi iubeşte ţara", a spus Liviu Dragnea.

El a adăugat că, în ciuda acestor aspecte, subiectul "desfiinţării unor comune" nu înseamnă că nu este "interesant".

"Intenţia mea şi a colegilor noştri este ca, începând cu 2014, să stimulăm asocierea între comune", a spus Liviu Dragnea, potrivit căruia desfiinţarea unei comune nu înseamnă că "pleacă şi casele".

Un jurnalist a spus că mulţi primari se plâng că nu au bani pentru funcţionarea comunelor, Dragnea răspunzând: "Eu am o atitudine constructivă şi pozitivă. Eu vreau să construim, nu să dărâm. Dacă văd că o comună nu are suficiente resurse, nu vreau să o desfiinţez, pentru că nu vreau să omor oamenii. Problema e în sistemul finanţelor publice locale. Aici este marea problemă. Noi lucrăm împreună cu colegii noştri din administraţia locală şi Ministerul Finanţelor şi probabil că într-o lună-două schimbăm complet filosofia bugetelor locale".

Potrivit acestuia, de câţiva ani, fostele guverne "au tot luat" din resursele administraţiilor locale, în aşa fel încât în prezent administraţia locală are mai puţin cu 6,7 miliarde de lei.

"Aceşti 6,7 miliarde de lei au fost scoşi din administraţia locală prin diverse metode şi au fost duşi banii la administraţia centrală. Apoi spun că administraţiile locale au arierate. Normal că au dacă îi iei nu mai are bani", a spus Dragnea, adăugând că statul trebuie să asigure buget de funcţionare pentru administraţia locală.

Totodată, Dragnea a declarat că pentru dezvoltare banii vor fi alocaţi pe proiecte cu proceduri asemănătoare fondurilor europene, dar nu identice.

"Vom asigura bani pe proiecte în aşa fel încât să fie susţinută dezvoltarea comunelor din trei părţi: de la nivel regional, de la nivel judeţean şi prin programele pe care le vom gestiona la nivelul Ministerului Dezvoltării", a spus el.

Liviu Dragnea a participat la conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Bistriţa-Năsăud, în care fostul lider judeţean Emil Radu Moldovan a fost reconfirmat în funcţie cu 476 de voturi "pentru", respectiv de toţi delegaţii prezenţi. Emil Radu Moldovan a fost singurul candidat pentru funcţia de conducere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici