Localnicii din Mateeşti, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a nu acorda ajutoare pentru sinistraţi

Primarul localităţii vâlcene Mateeşti, Nicolae Stânişor, afirmă că decizia Guvernului de a nu acorda despăgubiri localnicilor afectaţi de alunecările de la halda de steril a provocat nemulţumiri în rândul oamenilor, iar sumele primite în urmă cu 30 de ani, ca despăgubiri, au fost nesemnificative.

1 afișare
Imaginea articolului Localnicii din Mateeşti, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a nu acorda ajutoare pentru sinistraţi

Localnicii din Mateeşti, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a nu acorda ajutoare pentru sinistraţi

"Problema este că primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu refuză să îi despăgubească pe oamenii care şi-au pierdut casele, pe motiv că au primit nişte ajutoare financiare în urmă cu 30 de ani. Ei nu au fost despăgubiţi corespunzător, ci li s-a dat un ajutor pentru a supravieţui, nu ca să îşi construiască case. Banii daţi atunci nu au făcut cât valoarea caselor. Ei au fost forţaţi să plece din zonă şi au acum de suferit pentru că halda nu s-a făcut cum trebuie”, a declarat, joi, primarul comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor.

Potrivit acestuia, alunecarea de teren de la halda de steril a înaintat, în ultimele 12 ore, către pârâul Tărâia, cu şapte metri, către case cu aproximativ trei metri, iar joi dimineaţa alunecarea înainta cu 30 de centimetri pe oră în zona locuinţelor.

Primarul din Mateeşti a mai spus că nu va mai evacua nici o familie pentru că nu există teren pe care să îl pună la dispoziţie pentru refacerea caselor, dar şi din cauza deciziei Guvernului de a nu acorda ajutoare.

Începând de sâmbătă, şapte case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost distruse de alunecările de teren de la halda de steril, 12 persoane fiind evacuate din locuinţe.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că datele preliminare furnizate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative în cazul sinistraţilor din localitatea Mateeşti (judeţul Vâlcea) relevă că locuitorii au mai primit despăgubiri pentru construcţia de case, astfel că Guvernul nu a acordat încă ajutoare.

Întrebat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, dacă au fost acordate ajutoare pentru familiile sinistrate din Mateeşti, premierul a răspuns negativ.
"Nu, pentru că informaţiile preliminare indică faptul că locuitorii din acea zonă au mai fost o dată despăgubiţi pentru a-şi construi case. Nu e prima dată când acea haldă de steril este în pericol să se prăbuşească peste casele lor. Trebuie să vedem o situaţie exactă, la zi, şi în funcţie de această situaţie, sigur că vom putea să acordăm despăgubiri. De două ori nu putem să acordăm despăgubiri pentru aceeaşi casă pe care nu au demolat-o, ci au rămas să locuiască în ea", a spus Tăriceanu.

 



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici