Locuinţa alpinistei iraniene care a apărut fără hijab a fost demolată

  • Casa familiei alpinistei iraniene Elnaz Rekabi, care a concurat în străinătate fără să poarte hijab, a fost demolată, iar autorităţile spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza „'construcţiei şi utilizării neautorizate a terenului”.
  • Activiştii antiguvernamentali spun că a fost, de fapt, ţintă.
8653 afișări
Imaginea articolului Locuinţa alpinistei iraniene care a apărut fără hijab a fost demolată

Casa familiei alpinistei iraniene Elnaz Rekabi, care a concurat în străinătate fără să poarte hijab, a fost demolată.

Agenţia oficială de ştiri a sistemului judiciar iranian, Mizan, a declarat sâmbătă că distrugerea casei fratelui alpinistei a fost din cauza „construcţiei şi utilizării neautorizate a terenului” şi a avut loc cu câteva luni înainte ca alpinista să participe la o competiţie internaţională de escaladă în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, activiştii antiguvernamentali susţin că demolarea a fost ţintită, potrivit Sky News.

Autorităţile iraniene nu au confirmat public demolarea.

Sportiva în vârstă de 33 de ani nu a purtat vălul obligatoriu pe care trebuie să îl poarte sportivele din Republica Islamică la o competiţie din octombrie, iar ulterior a declarat că a fost „complet neintenţionat”.

Aceasta urmează unui val de proteste în Iran, unde femeile şi-au dat jos hijaburile în public, după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliţiei pentru moralitate, după ce a fost reţinută pentru presupuse încălcări ale codului vestimentar strict al ţării.

Îngrijorările privind locul unde se află Rekabi au fost declanşate imediat după competiţia din Coreea de Sud.

Cu toate acestea, alpinista a declarat că s-a „întors în Iran conform planului”, iar o postare pe Instagram atribuită sportivei a descris apariţia ei fără hijab ca fiind accidentală - deşi nu a fost clar dacă ea a scris-o.

Guvernul iranian exercită în mod obişnuit presiuni asupra activiştilor din ţară şi din străinătate, difuzând adesea la televiziunea de stat ceea ce grupurile de apărare a drepturilor descriu drept mărturisiri forţate.

În urma protestelor de amploare din Iran şi a condamnării internaţionale, procurorul general al ţării a declarat că revizuieşte legea care impune femeilor să-şi acopere capul.

Citat de agenţia de ştiri ISNA, Mohammad Jafar Montazeri a declarat: „Lucrăm rapid la problema hijabului şi facem tot posibilul să folosim o soluţie înţeleaptă pentru a face faţă acestui fenomen care răneşte inima tuturor”.

El a adăugat că a avut loc o întâlnire cu comisia culturală a parlamentului şi că rezultatele vor fi văzute „în următoarea săptămână sau două”.

Montazeri a mai spus că poliţia moralităţii, care este responsabilă pentru aplicarea codului vestimentar, ar fi fost „închisă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
alpinistă,
hijab

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici