Locuitori din Calafat, în frig de peste 72 de ore - VIDEO

Peste 9.000 de locuitori ai Calafatului, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, stau în frig de 72 de ore din cauza calităţii proaste a păcurii cu care funcţionează Uzina Termică din localitate, Spitalul Municipal fiind încălzit cu ajutorul aerotermelor şi a aparatelor de aer condiţionat.

132 afișări
Imaginea articolului Locuitori din Calafat, în frig de peste 72 de ore - VIDEO

Locuitori din Calafat, în frig de peste 72 de ore (Imagine: Vali bădoi/Mediafax Foto)

Autorităţile locale din Calafat, judeţul Dolj, susţin că de mai bine de 72 de ore Uzina Termică din localitate nu mai poate face faţă şi nu mai poate furniza agent termic către cele 3.300 de apartamente din municipiu din cauza calităţii proaste a păcurii.

"La începutul iernii am făcut eforturi considerabile cu bani de la bugetul local şi am asigurat banii pentru achiziţionarea păcurii. Cât am plătit cu banii jos, păcura a fost bună. Acum luăm pe datorie, iar păcura nu mai este aşa de bună. Nu avem ce face pentru că cel care ne furnizează păcura este singurul furnizor care a acceptat să ne dea pe datorie", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX primarul din Calafat, Mircea Guţă.

El susţine că păcura aflată pe stocul Uzinei Termice, aproximativ 120 tone, ar putea asigura furnizarea de agent termic doar o săptămână.

"Din păcate, nici această păcură pe care o avem nu e de bună calitate, iar oamenii suferă din cauza frigului. Fiecare, acasă, încearcă să asigure căldura cum poate. Cu o aerotermă, cu un calorifer electric, cu aerul condiţionat, dar nu e suficient. E cumplit. De trei zile oamenii ăştia stau efectiv în frig", a mai spus Guţă.

Potrivit sursei citate, Spitalul Municipal din Calafat îşi asigură încălzirea cu ajutorul aparatelor electrice.

"Spitalul este un caz mai fericit, pentru că în ultimii doi ani, tot din această cauză a nesiguranţei furnizării agentului termic, s-au mai dotat cu aeroterme, cu aparate de aer condiţionat. Sigur, nu este o situaţie fericită, dar e puţin mai bine", a afirmat primarul din Calafat.

Autorităţile locale, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, ar putea decide ca, începând de luni, orele de curs să se scurteze la 40-45 de minute.

"Şi anul trecut s-a luat o asemenea decizie. Avem două licee mari în care învaţă peste 3.000 de elevi. Avem grădiniţe şi instituţii publice care depind de încălzirea centralizată", a explicat Mircea Guţă.

Video stirileprotv.ro

Edilul-şef din Calafat susţine că în urmă cu câteva zile autorităţile locale s-au întâlnit cu reprezentanţii CEZ, furnizorul de energie electrică, pentru a găsi o soluţie ca instalaţiile electrice să nu aibă de suferit din cauza numărului mare de consumatori care apelează la aparatele electrocasnice pentru încălzire.

"Încercăm să găsim tot felul de soluţii. Le-am spus celor de la CEZ să gândească întreruperea iluminatului public în anumite zone. Au câte un om în punctele de transformare şi întrerupem pe zone diferite curentul o perioadă scurtă de timp pentru a nu crea presiune pe instalaţiile electrice de la consumatorii care se încălzesc pe baza curentului electric", a afirmat Mircea Guţă.

Primarul din Calafat afirmă că pentru a putea trece cu bine de această iarnă Uzina Termică ar avea nevoie de aproximativ 1.000 tone de păcură.

"Este un efort financiar de 20 de miliarde de lei, bani pe care nu-i avem. Nici nu avem pretenţia de a duce iarna până la sfârşitul lui martie, aşa cum era până acum. Zicem merci dacă avem păcură să ne încălzim până pe 15 februarie. De luni mă instalez la Bucureşti, pentru că trebuie să găsim o soluţie", a afirmat Mircea Guţă.

Conform sursei citate, în Calafat sunt racordate la sistemul centralizat toate instituţiile publice din municipiu şi 3.300 de apartamente, însemnând peste 9.000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici