Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă la Suceava - VIDEO, GALERIE FOTO

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă seară, cu o aeronavă, pe Aeroportul din Suceava, de o delegaţie condusă de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, urmând să fie împărţită parohiilor sucevene şi delegaţiilor din Botoşani, Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Constanţa şi Cernăuţi.

308 afișări
Imaginea articolului Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă la Suceava - VIDEO, GALERIE FOTO

Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă la Suceava (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Lumina a fost întâmpinată de sute de credincioşi şi preoţi de la mănăstiri şi parohii din judeţul Suceava, dar şi din zona Cernăuţi, precum şi din judeţele limitrofe Sucevei - Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Botoşani şi Iaşi, la ceremonie fiind prezent şi un preot catolic.

Lumina Sfântă a fost adusă la Suceava de către preotul Cătălin Axinte şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care au făcut parte din delegaţia Patriarhiei Române ce a mers la Iersualim pentru a purta Lumina Harică de la Sfântul Mormânt.

La sosirea pe Aeroportul din Suceava, preotul Cătălin Axinte a înmânat Lumina Sfântă Înalt Preasfinţitului Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, care, la rândul său, a împărţit-o preoţilor prezenţi în număr mare la acest ritual, în pofida ploii şi a vremii reci.

La ieşirea de pe pistă, lumina a fost întâmpinată şi de călăreţi îmbrăcaţi în port tradiţional bucovinean care purtau în mâini torţe aprinse.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul Sfânt din Ierusalim, sâmbătă, la ora 14.07, acesta menţionând că a fost din nou o experienţă deosebită pentru el. Flutur a mulţumit Patriarhiei Române şi Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru faptul că a fost inclus, în acest an, în delegaţie şi că a putut aduce sucevenilor Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt.

Flutur a spus că vineri a vizitat Cetatea Ierusalimului, precum şi mai multe biserici din zonă şi a primit două medalii, una de cetăţean de onoare al Ierusalimului, de la Patriarhul Teofilus, şi una de prietenie România - Israel.

Video stirileprotv.ro

Lumina de la Sfântul Mormânt a fost luată cu un felinar special, lampa lui Davy, iar la Aeroportul din Suceava un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen Suceveanul, a oficiat o scurtă slujbă.

La această ceremonie de primire a Luminii Harice de la Sfântul Mormânt au avut acces atât preoţii, care au preluat Lumina în felinare speciale şi o vor duce în parohiile lor, de unde va fi împărţită credincioşilor în cadrul slujbei de Înviere, cât şi laici, între care şi foarte mulţi copii.

Maşinile cu Lumina Sfântă se vor îndrepta spre parohii pe traseul spre Vatra Dornei şi Bistriţa, Rădăuţi - Siret - Cernăuţi, Iaşi, Botoşani şi Neamţ.

Poliţia Suceava asigură maşini antemergătoare pe trasee pentru fiecare delegaţie de preoţi.

Anul trecut, Lumina Sfântă a fost adusă în România de două delegaţii, una a Patriarhiei Române şi una a judeţului Suceava, condusă de Gheorghe Flutur, iar în acest an preşedintele CJ Suceava a primit binecuvântarea PF Patriarhului Daniel pentru a face parte din delegaţia Patriarhiei care a mers la Ierusalim pentru a lua Lumina.

Costurile transportului au fost suportate atât de Patriarhia Română, cât şi de credincioşi din judeţul Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici