Lupaşcu: Magistraţii nu sunt absurzi, dar vor să li se conserve statutul

Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în 2005, actual membru al CSM, susţine, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că magistraţii nu sunt absurzi, că şi ei au aversiune faţă de ideea prea multor sporuri şi că aceştia cer doar să li se conserve statutul.

44 afișări
Imaginea articolului Lupaşcu: Magistraţii nu sunt absurzi, dar vor să li se conserve statutul

Judecătorul Dan Lupaşcul (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Pe de altă parte, trebuie să spunem foarte clar că această lege nu este impusă de nicio dispoziţie constituţională sau vreo altă prevedere în acest sens. Lege unică de salarizare există numai cu titlu de excepţie, după ştiinţa mea, doar în patru ţări europene şi este vorba de Germania, Austria, Irlanda şi Suedia.
Astăzi, în urma discuţiilor pe care le-am purtat, în mod concret s-a ajuns la următoarea concluzie - aşezarea în grila de salarizare, judecătorul de judecătorie să aibă coeficient de 8,85, plus-minus 15 la sută, asta însemna că poate ajunge la 10,2. Noi am propus maxim 10,5 la judecătorul cu vechime între 2-3 ani. Concluzia a fost de 10,2, apropiat de propunerea noastră.

Mai departe, la grefierul cu studii superioare să fie 6,50, plus-minus 15 la sută, iar la arhivar şi registrator 3,80, plus-minus 15 la sută.

Evident că nu am văzut echivalările decât de la aceste cifre în jos, în sus nu le ştim. Şi pentru noi ar prezenta destul interes. În esenţă, aceasta este ce s-a hotărât astăzi şi care este în momentul de faţă poziţia CSM.

În acelaşi timp, CSM a luat decizia să partipe şi în comisia care se ocupă cu redactarea legii de pensionare unică. La comisia de astăzi lucrările s-au amânat pentru săptămâna viitoare, la 9.30, când pe baza celor discutate astăzi vom îmbunătăţi materialele pe care deja le-am transmis şi vom fi prezenţi în continuare la aceste lucrări.

Rep: A existat o stare de animozitate sau vi s-au părut deschişi cei de la Ministerul Muncii?

Dan Lupaşcu: Discuţiile ni s-au părut în linii mari constructive. Sigur că am purtat aceste discuţii pe un fond general care ne este defavorabil. Există de multă vreme şi s-a răspândit în toată societatea o poziţie ostilă faţă de justiţie. Noi astăzi am explicat şi aş greşi dacă aş spune că nu am găsit înţelegerea necesară. De altfel, propunerile noastre pe cele trei categorii au avantajat pe toţi ceilalţi, pentru că s-a făcut o medie. Noi am propus vârfurile, alţii au venit cu alte propuneri şi atunci s-a făcut o medie. Deci, toată lumea a avut de câştigat de pe baza propunerilor făcute de noi.

Rep: Poate şi această ostilitate, simţită de-a lungul ultimelor săptămâni, a determinat CSM să ia atitudine şi să meargă la negocieri....

Dan Lupaşcu: Şi această ostilitate, şi insistenţa cu care magistraţii cer garanţii suplimentare în sensul că li se va conserva statutul. Noi am propus în esenţă un status quo, protejându-ne însă împotriva inflaţiei, nu am cerut nimic în plus, nu am venit cu pretenţii deşarte, am argumentat tot ceea ce am propus.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici