MAE singaporez: Procesul lui Silviu Ionescu nu este despre Guvernul nostru

Purtătorul de cuvânt al MAE singaporez a precizat, ca urmare a acuzaţiilor de înscenare din şedinţa de judecată în cazul lui Silviu Ionescu, că procesul acesuia nu se referă la sistemul sau la Guvernul singaporez, ci la stabilirea adevărului într-un caz soldat cu un deces şi mai mulţi răniţi.

19 afișări
Imaginea articolului MAE singaporez: Procesul lui Silviu Ionescu nu este despre Guvernul nostru

MAE singaporez: Procesul lui Silviu Ionescu nu este despre Guvernul nostru (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Procesul în cazul lui "Silviu Ionescu nu se referă la sistemul sau la Guvernul din Singapore", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE singaporez, precizând că acest mesaj a fost transmis şi de emisarul special singaporez Anil Kumar Nayar.

"Procesul se referă la evenimentele petrecute la 15 decembrie 2009, soldate cu un deces şi cu mai multe persoane rănite. iar probele găsite se îndreaptă către Silviu Ionescu. Responsabilitatea acestuia va trebui stabilită prin intermediul procesului care se desfăşoară în România, astfel încât să fie făcută dreptate. Iar acesta este aspectul pe care ar trebui să se concentreze toată atenţia", a spus purtătorul de cuvânt, conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Declaraţia vine, potrivit Ministerului singaporez de Externe, în contextul acuzaţiilor lansate la înfăţişarea de marţi din procesul fostului diplomat.

Fostul însărcinat cu afaceri Silviu Ionescu a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 3, că dosarul privind accidentul din decembrie 2009 este o a doua tentativă a statului Singapore de a-l denigra, anterior fiindu-i înscenat un alt accident de maşină cu părăsirea locului faptei.

Judecătoria Sectorului 3 trebuia să înceapă dezbaterile, marţi, în dosarul în care Silviu Ionescu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. Instanţa a discutat însă doar o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a lui Ionescu, după ce a constatat că judecata pe fond nu poate începe din cauza lipsei de de procedură cu mai multe părţi vătămate din proces.

Fostul diplomat a susţinut în faţa instanţei că statul Singapore a încercat să-l mai denigreze o dată, într-un caz similar celui din decembrie 2009. Ionescu a spus că la acel moment a fost exonerat de acuzaţii, dar doar după ce ambasadorul Braziliei din Singapore i-ar fi amintit că, la ora producerii acelui accident el s-ar fi aflat la o întrunire alături de alţi 80 de ambasadori.

El a susţinut că aceste acuzaţii ar fi consecinţa faptului că, în timpul şederii în Singapore, şi-ar fi manifestat public, de mai multe ori, dezacordul cu privire la unele măsuri ale administraţiei singaporeze care, în opinia sa, ar fi fost dăunătoare atât pentru Singapore, cât şi pentru alte state vecine, refuzând să facă alte precizări motivând caracterul secret al acestor informaţii.

După şedinţa de judecată de marţi, emisarul special singaporez Anil Kumar Nayar a declarat că este moderat optimist în ceea ce priveşte rezolvarea cazului Silviu Ionescu, menţionând ca un aspect pozitiv faptul că are loc un proces în cazul fostului reprezentant român.

"Am făcut progrese faţă de ultima dată când ne-am întâlnit (în România, în urmă cu câteva luni - n.r.) deoarece s-a ajuns la un proces. Ultima oară eram optimist moderat, rămân optimist moderat, dar mai optimist decât data trecută, vestea bună fiind că facem progrese în demersurile pentru a ne asigura că dreptatea este făcută", a spus ambasadorul Anil Kumar Nayar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici