MAE solicită Moscovei rezolvarea cazului diplomatului rus în baza elementelor probatorii din România

MAE a luat notă de decizia Judecătoriei Sectorului 3 de transferare a dosarului diplomatului rus care a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni, adăugând că solicită autorităţilor ruse urmarea până la capăt a cursului justiţiei, în baza probelor instrumentate de autorităţile judiciare române.

348 afișări
Imaginea articolului MAE solicită Moscovei rezolvarea cazului diplomatului rus în baza elementelor probatorii din România

MAE solicită Moscovei rezolvarea cazului diplomatului rus în baza elementelor probatorii din România

"În condiţiile deciziei instanţei româneşti, solicităm autorităţilor ruse să asigure continuitatea procedurilor judiciare în Federaţia Rusă în cazul acestui accident rezultat cu rănirea gravă a unei tinere studente, aflată încă în spital, astfel încât justiţia să îşi urmeze cursul până la capăt, pe baza elementelor probatorii instrumentate de autorităţile judiciare române", a afirmat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.

În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe se va afla în contact atât cu autorităţile judiciare din România, cât şi cu autorităţile ruse pentru facilitarea transmiterii elementelor relevante procedurilor.

MAE menţionează că a răspuns solicitărilor autorităţilor judiciare din România şi a acordat întreg sprijinul pentru clarificarea convenţiilor aplicabile în cazul de faţă.

De asemenea, MAE mai reaminteşte că ministrul Corlăţean a solicitat ridicarea imunităţii diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare în România.

Instanţa română transferă Rusiei procedura anchetării diplomatului care a lovit cu maşina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în ţara natală pentru vătămare corporală din culpă şi refuzare de recoltare de probe biologice.

Astfel, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanţa stabilind înaintarea dosarului către autorităţile judiciare din Rusia.

Decizia instanţei poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul Bucureşti, care se va pronunţa definitiv pe această chestiune.

Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria Sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul şi a părăsit România.

Malghinov a precizat că ambasada îşi exprimă încă o dată "regretul profund în legătură cu consecinţele grave" ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată. "Exprimăm sincera compasiune faţă de rude şi cei apropiaţi, pentru noi esenţială este sănătatea domnişoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autorităţile spitalului", a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar şi "era treaz".

"Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică", a declarat, pentru Ria Novosti, Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la Bucureşti şi-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunţat că diplomatul "conducea cu viteza regulamentară" şi "era treaz". Cu toate că "el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (...), la ambasadă s-a confirmat că era treaz", a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, "fata a traversat drumul în fugă" şi Evsiukov "pur şi simplu nu a văzut-o".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici