Video Magazin şi muzeu masonic, deschise la Bucureşti (Video ProTv)

Marea Lojă Naţională a României a inaugurat, duminică, un magazin şi un muzeu masonic ce vor funcţiona în incinta Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris - Bucureşti.

1406 afișări

Din magazin se pot cumpăra obiecte folosite în ritualurile masonice, precum şi diverse decoruri, cărţi sau tablouri corespunzătoare anumitor grade, dar şi diplome care se acordă fraţilor sau şorţuri pentru ucenici, Mare Maestru sau membrii Marelui Consiliu.

Marele Maestru al Lojei Naţionale a României, Viorel Dănacu, a declarat, la inaugurarea magazinului, că deşi acesta se adresează iniţiaţilor din toate Marile Loje, el poate fi vizitat şi de oameni obişnuiţi, care pot cumpăra diverse suveniruri, mai puţin obiectele ce sunt folosite în cadrul ritualurilor doar de cei iniţiaţi.

Totodată, el a precizat că din magazin se vor putea cumpăra şi lucruri aduse de la magazinele care aparţin de Marea Lojă a Franţei.

În ceea ce priveşte muzeul masonic, Viorel Dănacu a mai spus că acesta adăposteşte piese de mare valoare din timpul Marii Uniri, precum şi medalii masonice, un model de legitmaţie a unui francmason din 1945, certificate ale masoneriei româneşti, documente care au aparţinut Marelui Orient al Italiei şi alte diplome şi medalii primite de-a lungul anilor de la constituire.

De asemenea, în muzeu sunt expuse şi documente de la Marea Lojă a Franţei, un document de la Mariele Orient al Italiei cu sigiliu pe ceară, cărţi şi lucrări primite de la Paris.

"Mai avem şi din Belgia documente extrem de importante care acum sunt la tradus şi care vor fi puse la dispoziţie fraţilor", a mai spus Marele Maestru al Lojei Naţionale Române.

La eveniment a participat şi Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat al Franţei, Huber Greven, care a declarat că francmasoneria există de mai mulţi ani în România şi că, de-a lungul timpului, a suferit numeroase schimbări.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Conventului Anual al Marii Loje Naţionale a României, cu această ocazie Loja Banu Mihai semnând, vineri, la Craiova, Tratatul de înfrăţire cu Respectabila Lojă Labirint din Lyon din Franţa, în prezenţa Marelui Maestru al Marii Loji a Franţei, Alain Graesel, şi a Marelui Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Viorel Dănacu.

Potrivit lui Dănacu, delegaţiile străine ale Marilor Loji prezente la Conventul Anual au participat, sâmbătă, la Seara Culturală Europeană, întâlnire la care au fost invitaţi şi ambasadori, oameni de cultură, muzeografi de la muzee şi angajaţi ai bibliotecilor.

Marea Lojă Naţională a României este continuatoarea francmasoneriei române regulare, tradiţionale şi spirituale printr-o lucrare bazată strict pe principiile fundamentale universale, unanim acceptate.

Marea Lojă Naţională a Romăniei este membru cu drepturi depline în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei, având recunoaşterea de la alte Mari Loji din Europa şi de pe alte continente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici