Magazinele de etnobotanice din apropierea şcolilor, spitalelor şi gărilor, interzise în Capitală

Magazinele din Capitală care vând produse etnobotanice şi halucinogene la o distanţă mai mică de 1,5 kilometri de şcoli, cămine, biblioteci, tabere şcolare, biserici, spitale şi gări vor fi interzise, au decis, vineri, consilierii municipali.

146 afișări
Imaginea articolului Magazinele de etnobotanice din apropierea şcolilor, spitalelor şi gărilor, interzise în Capitală

Magazinele de etnobotanice din apropierea şcolilor, spitalelor şi gărilor, interzise în Capitală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Proiectul care prevede interzicerea magazinelor de etnobotanice în Capitală a fost aprobat, vineri, de consilierii municipali, cu două amendamente.

Astfel, după o oră de dezbateri, consilierii municipali au decis ca magazinele de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie să fie interzise pe o rază de 1,5 kilometri în jurul şcolilor. Iniţial, propunerea a fost ca aceste magazine să fie interzise dacă sunt mai aproape de un kilometru de astfel de unităţi.

Proiectul supus aprobării în CGMB mai prevede ca aceste magazine să fie interzise în jurul unităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ, unităţilor de cercetare ştiinţifică, bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor, caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural-sportive, palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor.

Prin cel de-al doilea amendament adus proiectului au fost extinse unităţile în jurul cărora vor fi interzise magazinele de etnobotanice, fiind incluse şi bisericile, spitalele şi gările.

Aceste măsuri vor fi puse în aplicare de direcţiile de specialitate din aparatul primarului general şi de Administraţia Străzilor.

Proiectul a fost iniţiat de consilierul liberal Horia Scarlat şi s-a aflat în dezbatere publică până în 28 noiembrie, fiind supus aprobării în prima şedinţă a CGMB după acea dată.

Acest proiect a fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

Magazinele de vise aflate în apropierea şcolilor au fost deja interzise în sectoarele 1, 2 şi 6, în urma unor decizii ale consilierilor locali.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici