Magistraţi din toată ţara, solidari cu cei care au luat măsuri în cazul Becali

Judecători şi procurori din toată ţara s-au solidarizat cu magistraţii bucureşteni care au luat măsurile preventive în cazul lui Gigi Becali, implicat în sechestrarea de persoane a trei persoane, infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

28 afișări
Imaginea articolului Magistraţi din toată ţara, solidari cu cei care au luat măsuri în cazul Becali

Câteva sute de persoane protestează în faţa Tribunalului Bucureşti şi cer eliberarea lui Gigi Becali (Imagine: Mediafax Foto)

"Este absolut incredibilă ţara în care trăim! Întreaga mass-media este indignată de faptul că un judecător a îndrăznit să motiveze o hotărâre judecătoreasca amplu şi să transmită un mesaj moralizator, spunând că şi-a depăşit atribuţiile, deşi unul din scopurile procesului penal este acela de a asigura prevenţia generală. Hotărârea pronunţată este analizată şi reanalizată pe toate posturile TV, iar un preţios invitat a solicitat chiar demisia ministrului Justitiei din pricina respectivei hotărâri (dovadă ca n-are nici cea mai vaga idee de faptul ca ministrul Justiţiei nu are şi nu trebuie să aibă vreo implicaţie într-un proces)", consemnează un magistrat de la Judecătoria sectorului 3, pe forumul judecatorilor@yahoogroups.com.

Toţi magistraţii, semnatari ai mesajelor de solidaritate, subliniază faptul că fiecare inculpat beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, însă deciziile judecătorilor nu trebuie comentate.

"Ni s-a recomandat de un jurnalist aşa-zis formator de opinie să motivăm sec hotărârile, iar un altul, tot persoană însemnată în media, spunea că nu instanţa trebuia să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului public, ci Inspectoratul de urgenţă. Ce să mai vorbim că în biserici se predică despre injustiţia din justiţie, cu referire directă, desigur, la victima naţională actuală, Gigi Becali care, saracu', trebuie să mănânce magiun cu ceai la micul dejun. S-au legat inclusiv de numărul de pagini ale hotărârii", mai arată judecătorul.

Mesajul unanim al magistraţilor semnatari este că "dacă nu se face ceva în justiţie, urlă toţi că nu se face, iar, dacă se iau măsuri, ţipă că e comandă politică".

"Chiar dacă, în opinia unuia sau altuia, unii sunt consideraţi infractori, suntem obligaţi să nu dăm uitarii prezumţia de nevinovăţie, să nu credem în procese paralele, spectaculos televizate, iar în lipsa probelor şi a aplicării stricte a legii, să lăsăm în libertate persoana întrucât acesta este preţul pe care societatea îl plăteşte (din păcate) pentru a fi respectate drepturile omului (din fericire)", spune un alt judecător, adăugând că altfel, vor asista la forma sofisticată a "trapei lui Stalin".

Procurorul Ioan Amarie de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a propus, în seara de 2 aprilie, arestarea lui Gigi Becali şi a altor cinci persoane, pentru sechestrarea a trei persoane pe care ei le-au ridicat şi dus într-un bar din Pipera - sediul PNG - unde au fost "judecaţi" de finanţistul echipei Steaua, pentru că i-ar fi furat autoturismul Mercedes, pe care îl lăsase cu motorul pornit.

Mai mult, cei trei au fost puşi să scrie declaraţii prin care recunoşteau furtul autoturismului, dar şi că nu vor apela la Poliţie, unde să declarare sechestrarae lor.

Cei trei au fost urmăriţi "ca-n filme", aşa cum a recunoscut la emisiune televizată Gigi Becali imediat după incident.

Judecătoarea Nicoleta Cristuş, preşedinta Judecătoriei sectorului 1 - cea care a fost de serviciu la mandate în seara de 2 aprilie - a analizat cererea de arestare a Parchetului şi a admis-o în parte, arestând cinci din cei şase reţinuţi de anchetatori, apreciind că doar pentru aceştia există iondicii pentru luarea unei astfel de măsuri.

Arestarea lui Gigi Becali a provocat discuţii ample privind temeinicia şi legalitatea măsurii împotriva acestuia, ajungându-se până la ameninţări la adresa magistraţilor.

Colegi ai acestora au consemnat pe forumul judecătorilor mesaje de solidaritate faţă de cei doi magistraţi, ale căror decizii au fost contestate de diverse persoane publice..

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici