Magistraţii CAB au judecat propria cerere de obligare a MFP şi MJLC la plata sporurilor

Procesul în care angajaţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) cer obligarea ministerelor Justiţiei şi al Finanţelor la virarea salariilor aferente lunii iunie cu includerea sporului de stres de 50% s-a judecat, joi, la această instanţă, magistraţii urmând să ia o decizie vineri.

14 afișări
Imaginea articolului Magistraţii CAB au judecat propria cerere de obligare a MFP şi MJLC la plata sporurilor

Magistraţii CAB au judecat propria cerere de obligare a MFP şi MJLC la plata sporurilor

Procesul de joi a început cu invocarea unor probleme procedurale de către reprezentantul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC).

Acesta a recuzat judecătorul, susţinând că nu se poate ca un judecător al Curţii de Apel Bucureşti să judece o cerere făcută de aceeaşi instituţie. Cererea a fost respinsă, motiv pentru care reprezentantul Ministerului Justiţiei a mai invocat o serie de excepţii, respinse de instanţă.

În aceste condiţii, reprezentantul Ministerului Justiţiei a recuzat întreaga instanţă, solicitare de asemenea respinsă.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte şi cererea de intervenţie făcută de reprezentanţii Tribunalului Bucureşti.

În timpul dezbaterilor, consilierul Ministerului Justiţiei le-a spus magistraţilor că la instanţa supremă a fost formulată o cerere de strămutare a acestui proces, dar că aceasta se va judeca tocmai la sfârşitul lunii ianuarie 2010.

Consilierul a mai susţinut că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti cer obligarea celor două instituţii "la îndeplinirea unor acte administrative prin care să se aloce bani pentru plata sporurilor", dar că acţiunii îi lipseşte temeiul legal concret.

La rândul său, reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a arătat că instanţa Curţii de Apel Bucureşti "nu putea face o astfel de acţiune pentru că are calitatea de ordonator secundar de credite, în timp de ordonatorul principal de credite este MJLC", precizând că nu există niciun act oficial al MFP care să denote un refuz al acestei instituţii şi care să poată fi contestat la instanţă.

Acest proces a avut un prim termen în 21 iulie, dar s-a amânat la acea vreme, pentru 3 septembrie, pentru ca MFP şi MJLC să îşi poată pregăti apărarea.

Magistraţii instanţei au cerut apoi judecarea procesului într-un termen mai scurt, motiv pentru care au introdus o cerere de preschimbare a termenul de judecată. Această cerere a fost dezbătută, admisă, magistraţii stabilind ca procesul să se judece joi.

În acest proces, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti cere virarea banilor pentu sporul de stres de 50% al angajaţilor acestei instanţe. Acesta arată în acţiunea depusă că salariile pentru luna iunie trebuie să includă şi sporul de stres aferent pentru că ordinul emis de minsitrul Justiţiei Cătălin Predoiu în 3 iulie nu poate avea caracter retroactiv.

CAB invocă în acest proces şi decizia aceleiaşi instanţe, din 7 iulie, când s-a decis suspendarea ordinului lui Cătălin Predoiu privind sporul de stres de 50%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici