Mai bine de jumătate din şcolile care trebuie să deţină aviz ISU funcţionează fără autorizaţie

Peste 7.000 de şcoli, clădiri, laboratoare, biblioteci sau săli de sport din ţară trebuie să deţină autorizaţie de securitate la incendiu, însă mai bine de jumătate funcţionează fără aviz, precizează IGSU. Cele mai multe clădiri nu au obţinut avizul deoarece sunt incluse în proiecte de modernizare.

929 afișări
Imaginea articolului Mai bine de jumătate din şcolile care trebuie să deţină aviz ISU funcţionează fără autorizaţie

ALARMANT: Mai bine de jumătate din şcolile care trebuie să deţină aviz ISU funcţionează fără autorizaţie

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a evaluat situaţia şcolilor din punct de vedere al securităţii la incendiu. În urma unei analize, mai bine de jumătate din corpurile clădirilor în care sunt desfăşurate activităţi didactice, (laboratoare, biblioteci, săli de sport şi incinte în care copiii participă la cursuri) nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, peste 7.000 de clădiri trebuie să deţină autorizaţie, însă 4.000 nu s-au conformat.

“Precizăm că, la nivel naţional, din totalul celor 26.075 clădiri în care se desfăşoară activităţi didactice, 3.343 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar 18.641 nu necesită acest act administrativ, întrucât au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu şi nu au suferit modificări constructive ulterioare. Un număr de 4.091 clădiri funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendii”, se arată într-un răspuns al IGSU pentru MEDIAFAX.

Motivele pentru care imobilele respective nu au obţinut avizul de securitate la incendiu sunt strâns legate de faptul că fac obiectul unor modificări la partea de construcţie ori sunt incluse în programe de modernizare.

“Această categorie de construcţii cunoaşte cea mai mare dinamică, sub aspectul modificărilor constructive şi, implicit, a obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu. Aspectul este susţinut prin faptul că, de la începutul anului 2018 şi până în prezent, la nivel naţional au fost emise 2.302 avize de securitate la incendiu pentru lucrări de construcţii noi şi lucrări de modificare la construcţiile existente, 615 dintre acestea fiind emise pentru clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Această situaţie se datorează, în principal, Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în care au fost incluse peste 900 de clădiri cu destinaţia de învăţământ, fiind emise un număr de 857 avize de securitate la incendiu pentru construcţiile cuprinse în acest program”, informează IGSU.

În perioada 1 septembrie 2018 – 26 august 2019, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a derulat peste 4.200 de controale în şcoli pe linia siguranţei la incendiu. În urma acestora, au fost aplicate peste 12.400 de avertismente şi 640 de amenzi cu o valoare totală de 2.068.733 lei.

Totodată, specialiştii din cadrul IGSU au desfăşurat pe parcursul anului şcolar trecut şi a vacanţei de vară peste 2.900 de exerciţii de evacuare şi 5.300 de instruiri la unităţile de învăţământ, pentru o mai bună pregătire a cadrelor didactice, a elevilor şi personaluui auxiliar în ceea ce priveşte comportarea în situaţii de urgenţă.

Atât controalele executate cât şi cele viitoare vor avea în vedere asigurarea condiţiilor de evacuare a persoanelor, funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare, exploatarea corectă a centralelor termice şi a coşurilor de evacuare a fumului, existenţa şi funcţionarea stingătoarele de incendiu şi a reţelelor de hidranţi interiori şi existenţa instalaţiilor de detectare şi stingere a incendiilor.

Potrivit IGSU, situaţia în şcolile din Bucureşti şi lfov este următoarea:

“La nivelul unităţilor de învăţământ din Bucureşti-Ilfov, numărul total clădiri cu destinatia învăţământ este de 1.493. Clădirile care detin autorizaţie sunt în număr de 148, clădirile care necesită autorizaţie sunt în număr de 950 iar cele care nu fac obiectul sunt 395 de clădiri. În perioada Ianuarie 2018 şi până în prezent, au fost eliberate 300 avize de securitate la incendiu pentru unităţile de învăţământ care trebuie să obţină autorizaţia”, spun reprezentanţii IGSU.

În urma unei analize, reprezentanţii din cadrul instituţiei au ajuns la concluzia că de cele mai multe ori, neconformităţile care împiedică directorii şcolilor să obţină autorizaţia de securitate ţin chiar de nesolicitarea documentului în sine, dar şi din alte motive cum ar fi efectuarea de lucrări de modificare a destinaţiei clădirii fără emiterea certificatului de urbanism, fără autorizaţie de construire sau fără proiecte tehnice. De asemenea, au fost constatate cazuri în care proiectele tehnice s-au pierdut, fiind necesară refacerea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici