MAI: Islamiştii ar putea beneficia în România de protecţia acordată solicitanţilor de azil

Persoane cu orientări islamiste ar putea ajunge în România, pe rutele folosite de traficanţii de migranţi, şi incluşi în grupurile de imigranţi, categorie care beneficiază de protecţia statului, se arată în Strategia Naţională de Ordine Publică 2015 - 2020, supusă dezbaterii publice pe site-un MAI.

129 afișări
Imaginea articolului MAI: Islamiştii ar putea beneficia în România de protecţia acordată solicitanţilor de azil

MAI: Islamiştii ar putea beneficia în România de protecţia acordată solicitanţilor de azil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a MAI, "România nu este o ţară de destinaţie pentru fluxurile migratorii, iar datorită sistemului performant de supraveghere a frontierei de stat a fost în mică măsură folosită ca ţară de tranzit".

Cu toate acestea, din cauza faptului că România este tranzitată de trei rute principale de migraţie către Europa de Vest, respectiv ruta estică, ruta est-mediteraneană şi ruta Balcanilor de Vest, fenomenul migraţia ilegală se manifestă sub diverse forme, cele mai folosite fiind traversarea ilegală a frontierelor verzi între punctele de control a trecerii, ascunderea în diverse mijloace de transport şi folosirea de către migranţi a unor acte de identitate sau de călătorie falsificate ori a unor acte valide, dar care aparţin altor persoane.

Potrivit MAI, unul dintre factorii de risc este reprezentat de faptul că pe rutele clandestine de trafic cu migranţi pot circula "elemente provenind din comunităţi cu orientări fundamentalist islamice, inserţia acestor persoane în statele de destinaţie făcându-se prin includerea lor în grupurile de imigranţi - solicitanţi de azil, beneficiari ai unor forme de protecţie recunoscute în ţările de tranzit şi destinaţie".

Reprezentanţii Ministerului de Interne a arătat că "amplificarea fenomenului migraţiei ilegale poate avea efecte negative asupra populaţiei, atât în ceea ce priveşte accesul pe piaţa legală a forţei de muncă, cât şi din punct de vedere socio-economic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici