Mai mult de două ore de şedinţe pe zi dăunează productivităţii şi bunăstării

  • Un sondaj făcut pe 10.000 de angajaţi din întreaga lume arată că „o supradoză de şedinţe” îi împiedică adesea să se concentreze.
  • Pragul maxim de toleranţă al angajaţilor pentru şedinţe este de două ore pe zi.
  • Managerii sunt şi mai afectaţi de întâlnirile zilnice.
450 afișări
Imaginea articolului Mai mult de două ore de şedinţe pe zi dăunează productivităţii şi bunăstării

Potrivit unui studiu recent publicat de platforma globală Slack, care a chestionat 10.000 de angajaţi din şase ţări (Statele Unite, Australia, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi Germania), "oboseala acută a şedinţelor" are un impact serios asupra productivităţii, relatează Le Figaro.

Mai mult de unul din patru angajaţi de birou, adică 27% dintre cei chestionaţi, consideră că petrec "prea mult timp în şedinţe".

Proporţia creşte la 55% în cazul managerilor, care sunt şi mai afectaţi de întâlnirile zilnice.

Potrivit sondajului, pragul maxim de toleranţă al angajaţilor pentru şedinţe este de două ore pe zi. Dincolo de această limită, angajaţii simt că îşi "pierd" timpul. Mai mult, valoarea acestor reuniuni în cascadă este extrem de discutabilă: în ciuda unor "briefinguri" interminabile, un angajat din cinci are în continuare impresia că nu are suficient timp pentru a comunica cu colegii săi.

"Persoanele care spun că petrec prea mult timp în şedinţe sunt de două ori mai predispuse să spună că nu au suficient timp pentru a se concentra", continuă studiul. Mai multe ore de şedinţe pe zi îi pot constrânge uneori pe angajaţi să îşi termine sarcinile în afara orelor de lucru. Acest fenomen nu este neobişnuit, doi din cinci angajaţi recunoscând că lucrează "peste program" cel puţin o dată pe săptămână.

Nu toţi angajaţii împărtăşesc însă sentimentul de plictiseală faţă de şedinţele de lucru. Unii chiar şi-ar dori să participe mai mult, în special tinerii. Adesea mai puţin integraţi în adunările zilnice, 10 % dintre ei regretă că petrec "prea puţin timp" în şedinţe.

"Cei mai mulţi dintre aceşti angajaţi au sub 30 de ani şi lucrează în cadrul companiei de mai puţin de un an", precizează studiul.

Studiul nu este primul care documentează efectele şedinţelor repetate asupra eficienţei şi bunăstării angajaţilor. Anul trecut, universitarul american Steven Rogelberg a abordat subiectul, chestionând peste 600 de angajaţi cu privire la timpul petrecut în şedinţe. Constatările sale au fost uluitoare: în medie, angajaţii intervievaţi au petrecut peste 18 ore pe săptămână în şedinţe, dintre care 30% cu reticenţă.

Potrivit concluziilor cercetării, aceasta este o "risipă" de timp şi de bani care poate costa până la 25.000 de dolari pe an pentru fiecare angajat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici