Mai multe gospodării din Bistriţa-Năsăud, inundate în urma ploilor torenţiale

Mai multe gospodării din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost inundate, vineri, în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cele mai multe fiind din localitatea Reteag, unde apa dintr-un şanţ de la marginea DN 17 a ajuns în curţi şi grădini.

52 afișări
Imaginea articolului Mai multe gospodării din Bistriţa-Năsăud, inundate în urma ploilor torenţiale

Mai multe gospodării din Bistriţa-Năsăud, inundate în urma ploilor torenţiale (Imagine: Mediafax Foto)

Primarul comunei Petru Rareş (din care face parte satul Reteag), Vasile Cocoş, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că intervine cu circa 20 de persoane la intrarea în Reteag dinspre satul Uriu, unde şanţul construit la marginea DN 17 nu face faţă debitelor apelor care se scurg de pe versanţi, iar apa ajunge în mai multe gospodării.

"Ieri (joi - n.r.) am scos toată ziua apa din curţile şi grădinile oamenilor, iar azi (vineri - n.r.) încă de la prima oră sunt aici cu cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi cu pompierii din Beclean. Apa a intrat în trei gospodării, în curţile şi grădinile oamenilor. Am vorbit de mai multe ori cu cei de la firma care a reabilitat DN 17 şi le-am spus că nu e în regulă cu şanţul acesta, dar nu m-au ascultat. Au făcut drumul cum au vrut şi iată că acum ne petrecem sărbătorile scoţând apă cu pompele din curţi şi din grădini. Avem trei gospodării inundate. Din fericire, apa nu a intrat încă în case, dar nici mult nu mai are. Facem un dig din saci de nisip ca să îi apărăm pe oameni", a declarat Cocoş.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud a mai fost chemat să intervină, vineri dimineaţă, în cartierul bistriţean Subcetate, unde apa scursă de pe versanţi a inundat subsolul unei case.

Totodată, ISU a fost solicitat să trimită un echipaj la Floreşti, în comuna Nimigea, unde, joi, au fost inundate mai multe gospodării şi DJ 172 pe o porţiune de câteva sute de metri.

"Plouă în continuare şi oamenii se tem să nu se repete ceea ce s-a întâmplat ieri (joi - n.r.). Ne-au rugat să trimitem un echipaj acolo", a declarat ofiţerul de serviciu de la ISU Bistriţa-Năsăud.

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistriţa-Năsăud au anunţat, vineri, că la Poiana Ilvei a plouat cel mai mult, fiind 11,8 litri pe metru pătrat în ultimele 24 de ore.

Potrivit sursei citate, râurile din judeţ au scăzut sub cotele de atenţie, dar se aşteaptă o creştere a debitelor în următoarele trei zile, fiindcă se anunţă precipitaţii de 29-30 de litri/mp în majoritatea zonelor.

Din informaţiile adunate din judeţ de SGA reiese că apele scurse de pe versanţi au inundat şi două drumuri comunale, DC 40 între Zagra şi Aluniş şi DC 37C între Spermezeu şi Borleasa, iar o gospodărie din Zagra a fost, de asemenea, inundată.

Pentru a evita o eventuală presiune pe barajul de la Colibiţa în caz de precipitaţii abundente, SGA a dispus, vineri, uzinarea unei cantităţi mai mari de apă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici