Mai multe gospodării şi terenuri din Vâlcea şi Dâmboviţa au fost inundate

Mai multe gospodării şi terenuri din judeţele Vâlcea şi Dâmboviţa au fost inundate în urma ploilor abundente din ultima perioadă, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei.

223 afișări
Imaginea articolului Mai multe gospodării şi terenuri din Vâlcea şi Dâmboviţa au fost inundate

Vâlcea: Zeci de hectare de teren şi mai multe gospodării, inundate din cauza ploilor abundente (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Dâmboviţa: 4.000 de metri pătraţi de teren şi mai multe gospodării au fost inundate din cauza ploilor

O suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi de teren şi mai multe gospodării au fost inundate, în comuna Petreşti, din judeţul Dâmboviţa, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei informări date publicităţii, vineri după-amiază, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, în urma ploilor abundente din ultimele ore o suprafaţă de teren de aproximativ 4.000 de metri pătraţi a fost inundată la intrarea în satul Puntea de Greci, din comuna Petreşti. În aceeaşi zonă, apa a inundat trei curţi.

La ora actuală, pompierii dâmboviţeni acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Vineri dimineaţă, 16 gospodării au fost inundate şi zece fântâni au fost colmatate din cauza precipitaţiilor în comuna dâmboviţeană Răscăieţi, satul Vultureanca, în zonă apa potabilă fiind transportată cu cisterna.

Judeţul Dâmboviţa se află sub atenţionare hidrologică de cod galben până în data de 8 martie la ora 18.00, fenomenele vizate constând în creşteri de debite şi niveluri pe râul Neajlov amonte Vadu Lat, cu posibilităţi de depăşire ale cotelor de atenţie şi inundaţie.

Vâlcea: Zeci de hectare de teren şi mai multe gospodării, inundate din cauza ploilor abundente

Ploile abundente din ultimele zile au provocat inundarea a zeci de hectare de teren şi a mai multor gospodării din comunele Vaideeni, Laloşu şi Ştefăneşti, din judeţul Vâlcea, dar şi la activarea unei alunecări de teren din cauza căreia un drum a fost parţial blocat.

Potrivit unei informări date publicităţii, vineri, de către Prefectura Vâlcea, în urma precipitaţiilor din ultima perioadă, mai multe zone din judeţul Vâlcea au fost inundate, apa băltind pe zeci de hectare de teren, iar scurgerile de pe versanţi ducând la prăbuşirea unui versant, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, în comuna Vaideeni, satul Izvorul Rece, un versant situat pe malul stâng al pârâului Recea s-a prăbuşit peste un drum de interes local, în zonă fiind impuse restricţii de circulaţie. Traficul rutier se desfăşoară pe un singur sens, iar în zonă au acces doar autovehiculele cu masa de sub 3,5 tone. Pământul s-a dislocat din cauza scurgerilor de ape pluviale şi a traficului greu care se desfăşoară pe drumul local, în condiţiile în care în zonă se fac lucrări de amenajare a unui drumu forestier.

Conform autorităţilor locale, la baza versantului se fac lucrări de consolidare cu piatră, însă la debite mari ale pârâului Recea apele trec peste consolidare şi erodează baza versantului.

Drumul afectat de prăbuşirea versantului în comuna Vaideeni asigură accesul către 40 de gospodării, unde locuiesc peste 90 de persoane, între care 22 de copii care merg la şcoală. În urma prăbuşirii acestui versant, o gospodărie este pusă în pericol.

Conform Prefecturii Vâlcea, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit o serie de măsuri care se impun în acest caz, estimând că lucrările efectuate în regim de urgenţă ar costa 120.000 lei.

De asemenea, în urma ploilor din ultima perioadă sunt afectate mai multe zone din comuna vâlceană Laloşu. Astfel, în satul Brebeşti, din această comună, apa bălteşte pe aproximativ zece hectare de teren arabil, din cauză că în zonă nu există un sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale, fiind necesară o subtraversare pe sub platforma unui drum, care să permită scurgerea apelor.

Apele pluviale băltesc pe alte zece hectare de teren din satul Laloşu, unde există un canal de scurgere subdimensionat, ploile abundente din ultima perioadă inundând, în acelaşi sat, şi cinci gospodării situate pe marginea unui drum judeţean.

Alte 20 de hectare de teren au fost inundate în satul Mologeşti.

Tot în Laloşu, în satul Olteţani, apele scurse de pe versanţi au acoperit parţial cu aluviuni un drum judeţean şi, deşi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit pentru curăţarea drumului, fenomenul este în continuare activ.

În comuna vâlceană Ştefăneşti, pe drumul judeţean 677 D, între localităţile Drăgăşani şi Lungeşti, şanţurile de scurgere din zonă sunt obturate, iar în urma ploilor abundente din ultima perioadă şi din cauza configuraţiei terenului cinci gospodării au fost inundate, iar apa bălteşte pe mai multe terenuri, inclusiv pe drumul judeţean. În zonă, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din gospodării.

Zonele afectate se află sub monitorizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici