Mai multe judeţe, afectate de ploile din noaptea de marţi spre miercuri (Video)

Ploile torenţiale căzute în noaptea de marţi spre miercuri au provocat inundarea mai multor gospodării şi au afectat mai multe drumuri comunale.

24 afișări
Imaginea articolului Mai multe judeţe, afectate de ploile din noaptea de marţi spre miercuri (Video)

Două judeţe, afectate de ploile din noaptea de marţi spre miercuri (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Două sate din Harghita, izolate complet din cauza ploilor

Două sate din localitatea harghiteană Lunca de Sus sunt complet izolate din cauza alunecărilor de teren şi a drumurilor comunale care au fost distruse în urma ploilor torenţiale căzute în noaptea de marţi spre miercuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Lunca de Sus a început să plouă torenţial în cursul serii şi mai puternic după ora 21.00. Apa a intrat în 15 case şi a inundat 30 de gospodării din Lunca de Sus, în curţi ajungând până la o jumătate de metru.

Un număr de 120 de gospodării din satele Valea Ugra şi Valea Gârbei au rămas complet izolate.

Primarul localităţii Lunca de Sus, Timar Szombor, a declarat că două drumuri comunale au fost grav avariate de şuvoaie şi s-au surpat până la o adâncime de patru metri. De asemenea, DN 12A a fost inundat pe o porţiune de un kilometru şi jumătate.

Autorităţile locale, pompierii şi drumarii au intervenit toată noaptea pentru degajarea drumurilor, însă fără prea mare succes. "Singurul utilaj disponibil pe care l-am putut folosi la degajarea drumurilor şi a nămolului din gospodării s-a defectat şi nu mai avem cu ce să intervenim", a declarat primarul comunei Lunca de Sus.

El a mai precizat că albia pârâului Gârbea şi-a schimbat cursul, iar acum apa trece peste drumul comunal.

Primarul Timar a cerut sprijinul prefectului judeţului şi forţe suplimentare pentru a-i ajuta pe localnicii afectaţi.

"Astăzi de dimineaţă (miercuri-n.r.) vom trimite o echipă de specialişti în zonă pentru evaluarea situaţiei şi propunerea modalităţilor tehnice pentru refacerea drumurilor comunale rupte şi săpate de apă până la o adâcime de patru metri”, a afirmat prefectul judeţului Harghita, Constantin Strujan.

 

Ploile torenţiale au provocat inundaţii în două comune sucevene

Ploile torenţiale căzute marţi seară în comunele sucevene Moldoviţa şi Vatra Moldoviţei au determinat inundarea a zece locuinţe, a mai multor gospodării, a unor drumuri comunale şi întreruperea temporară a circulaţiei trenului auto motor pe porţiuni ale căii ferate Vama-Moldoviţa.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, ploile torenţiale, care au dus la scurgeri de pe versanţi şi creşteri ale debitelor cursurilor de apă, au afectat localităţile Moldoviţa şi Vatra Moldoviţa, iar echipe ale comandamentelor locale pentru situaţii de urgenţă sprijinite de grupe ale ISU Suceava şi Jandarmeriei au intervenit pentru remedierea situaţiei.

Potrivit ISU Suceava, mai multe echipe au acţionat pentru decolmatarea de poduri şi drumuri şi evacuarea apei din case, fântâni, beciuri şi curţi, iar echipe ale E.On lucrează pentru remedierea defecţiunilor.

Totodată, se lucrează la îndepărtarea aluviunilor aduse de ape, iar circulaţia autotrenului a fost reluată.

Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat că se acţionează pentru remedierea situaţiei, urmând să fie realizată o evaluare a pagubelor şi să se întocmească un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea obţinerii unor fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate.

Zeci de case inundate la Râmnicu Sărat

Aproximativ 30 de case au fost inundate în urma ploii torenţiale care s-a înregistrat, marţi seară, în municipiul Râmnicu Sărat şi în comunele din apropiere, arată un bilanţ furnizat, miercuri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

Conform bilanţului întocmit de ISU Buzău, cel mai afectat a fost municipiul Râmnicu Sărat, unde după o ploaie care a durat aproximativ 45 de minute au fost inundate mai multe străzi, locuinţe şi gospodării. Astfel, au fost afectate străzile Câineni, Lalelelor, Emil Ionescu, Domireşti, Nicolae Bălcescu, zona Pod şi strada 9 mai. Aici au fost inundate mai multe curţi şi case, iar în Zona Pod apa a intrat chiar într-un bloc, inundând subsolul şi casa scării. Pe strada 9 mai, un copac a fost dorborât de vânt pe acoperişul unei case, pe care l-a distrus.

La Topliceni, din cauza ploii abundente şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate patru case, o anexă gospodărească şi 12 curţi. De asemenea, drumul sătesc cunosc sub numele de Pietriş a fost afectat pe o lungime de mai mulţi metri.

În satul Deduleşti, pe partea dreaptă în sensul de curgere a râului Râmnic a fost erodat malul pe o porţiune de aproximativ 200-250 metri, punând în pericol de inundare şapte gospodării în care locuiesc aproape 30 de persoane. Cursul apei s-a apropiat la aproximativ la opt-zece metri de casele de locuit.

Conform ISU Buzău, pentru limitarea efectelor ploilor au intervenit atât pompieri din Buzău, cât şi din Vrancea, situaţia din zona Râmnicu Sărat fiind în continuare monitorizată.

De asemenea, potrivit Electrica Buzău, din cauza furtunii a fost afectată parţial o linie de medie tensiune, precum şi un număr de 16 puncte de transformare, care au dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică a 13 localităţi. Localităţile nealimentate cu energie electrică aparţin comunelor: Racoviţeni, Murgeşti, Pardoşi. La ora transmiterii acestei ştiri, mare parte din avariile la reţeaua de electricitate fuseseră remediate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici