Video Mai multe judeţe, afectate de precipitaţii şi vijelii (Video ProTv)

Precipitaţiile abundente, însoţite de grindină, căzute în ultimele 24 de ore, au afectat 15 localităţi din opt judeţe ale ţării, cel mai afectat judeţ fiind Buzău, unde au fost inundate peste 1.200 de hectare de terenuri agricole.

133 afișări

Potrivit Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), peste o sută de lucrători ai MIRA au sprijinit autorităţile din 15 localităţi din judeţele Bihor, Buzău, Cluj, Gorj, Harghita, Sibiu, Mureş şi Satu Mare, unde în ultimele 24 de ore au căzut ploi abundente.

MIRA precizează că au fost afectate de ploi şase localităţi din judeţul Buzău, câte două din Satu Mare şi Mureş şi câte o localitate din Bihor, Cluj, Gorj, Harghita şi Sibiu, fiind inundate, în total, cinci locuinţe, 35 de imobile, 33 de subsoluri şi beciuri, opt curţi interioare şi cinci fântâni.

De asemenea, în cel mai afectat judeţ, Buzău, au fost inundate peste 1.200 de hectare de terenuri agricole (culturi de porumb, grădini de legume, viţă de vie şi pomi fructiferi), iar circulaţia pe trei drumuri naţionale şi judeţene a fost blocată temporar, respectiv DN 10 (Buzău-Braşov), DJ 203K şi DJ 220. Datele au fost înregistrate până joi, la ora 9.00.

''Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din aceste judeţe desfăşoară în continuare activităţi de monitorizare a situaţiei din zonele afectate şi de identificare a măsurilor ce se impun în vederea gestionării cu eficienţă a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii'', mai arată MIRA.

Case inundate şi circulaţie feroviară întreruptă din cauza viiturilor, în judeţul Cluj

Un prim bilanţ al inundaţiilor din comuna clujeană Câţcău arată că 11 case şi gospodării, un drum naţional, un drum comunal, precum şi 17 hectare de teren agricol au fost afectate de ploile torenţiale care au căzut, miercuri noaptea.

"Apa a intrat în cinci case, iar în alte şase gospodării au fost afectate beciurile şi fântânile. De asemenea, au murit mai multe păsări. Peste o sută de metri din Drumul Naţional (DN) 1C a fost sub ape pe timpul nopţii. De asemenea, 17 hectare de teren agricol cultivat au fost inundate. Este vorba de grădini cu legume şi culturi de porumb şi păioase", a declarat  primarul comunei Câţcău, Iuliana Arsan, după primele evaluări ale pagubelor.

Conform sursei citate, ploile căzute în noaptea de miercuri spre joi au afectat şi drum de acces din Câţcău spre satul Muncel, drumul fiind rupt, iar circulaţia se desfăşoară cu dificultate.

Arsan a mai spus că ploile au distrus şi un podeţ din localitate.

La rândul său, Directorul Regionalei CFR Cluj, Dumitru Bucur, a declarat că în zona localităţii Câţcău, unde circulaţia feroviară a fost blocată timp de două ore, după ce o porţiune de terasament a fost distrusă de ape, trenurile circulă în prezent fără restricţii de viteză, pe o singură linie, iar echipe ale CFR lucrează şi la remedierea celeilalte linii afectate de inundaţii.

Dumitru Bucur a mai spus că trei trenuri, un rapid şi două trenuri personal, au acumulat, joi dimineaţă, întârzieri de 362 de minute.

DN 17 D, blocat timp de o oră în judeţul Bistriţa-Năsăud din cauza inundaţiilor

Drumul Naţional 17 D, care face legătura între Năsăud şi Sângeorz-Băi, a fost blocat, joi dimineaţă, timp de o oră în dreptul localităţii bistriţene Rebrişoara, unde un pârâu a ieşit din albie, iar apele au blocat un podeţ şi au inundat şoseaua.

Viceprimarul comunei Rebrişoara, Leon Morar, preşedintele Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, a declarat că în zonă a fost o ploaie torenţială, cantitatea de apă fiind de peste 56 de liri pe metrul pătrat.

Apa căzută în urma ploii abundente a mai intrat în unele curţi şi într-un magazin, dar nu a creat pagube materiale însemnate.

Copaci căzuţi, localităţi fără energie electrică şi culturi agricole afectate de vijelii, la Buzău

Sute de hectare de culturi agricole au fost afectate de grindină, în noaptea de miercuri spre joi, în mai multe localităţi din judeţul Buzău, mai mulţi arbori au fost doborâţi de vânt pe carosabil, iar opt localităţi sunt nealimentate cu energie electrică.

Potrivit unui bilanţ furnizat, joi dimineaţă, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, vântul puternic, ploile abundente şi grindina au provocat pagube în localităţile Racoviţeni, Beceni, Zărneşti, Bisoca, dar şi în cele in zona Râmnicu Sărat.

Din primele evaluări reiese că la Racoviţeni suprafeţe întinse de culturi de porumb, viţă de vie, de legume şi pomi fructiferi au fost afectate de vijelie şi grindină. Cele mai mari pagube s-au produs în satele Bundrea şi Petrişoru.

Tot la Racoviţeni, vântul a doborât doi pomi pe drumul judeţean 220, blocând circulaţia. De asemenea, drumurile săteşti şi comunale aflate în pantă au fost parţial afectate de apa scursă de pe versanţi urmare a ploilor abundente.

La Beceni, acoperişul unei brutării a fost smuls de vânt şi a ajuns pe carosabil, blocând drumul judeţean 203 K, tronson care leagă oraşul Buzău de localităţile din nordul judeţului. Cinci copaci au fost puşi la pământ de vânt pe acelaşi drum, afectând alimentarea cu energie electrică a localităţii şi serviciul de telefonie fixă.

Altă localitate buzoiană afectată de vijelie a fost Zărneşti, unde suprafeţe importante de culturi şi pomi fructiferi au fost distruse, pagube importante fiind raportate din satele Vadu Soreşti şi Pruneni. La Bisoca, recoltele oamenilor au fost înjumătăţite după grindina căzută noaptea trecută. Tot din cauza vijeliei, un plop a căzut pe şosea la intrarea în localitea Cîndeşti dinspre Buzău, circulaţia pe DN 10 fiind blocată timp de o jumătate de oră.

Şi la Râmnicu Sărat vijelia a provocat probleme, cel mai afectat fiind cartierul Zidari, unde două gospodării au fost inundate. Tot în zona Râmnicu Sărat, în comuna Ziduri, miercuri seară, în jurul orei 20.00, a căzut grindină de mărimea unui ou de porumbel, iar suprafeţe importante de culturi de porumb au fost afectate.

Totodată, opt localităţi din judeţ au rămas fără energie electrică din cauza furtunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici