Mai multe ordonanţe de reţinere, emise în cazul privind importuri nelegale prin Portul Constanţa

Procurorii anticorupţie au emis, luni, în jurul orei 22.45, primele ordonanţe de reţinere în cazul privind importuri nelegale prin Portul Constanţa, potrivit avocaţilor aflându-se la Direcţia Naţională Anticorupţie 23 de persoane pentru audieri.

451 afișări
Imaginea articolului Mai multe ordonanţe de reţinere, emise în cazul privind importuri nelegale prin Portul Constanţa

Mai multe ordonanţe de reţinere, emise în cazul privind importuri nelegale prin Portul Constanţa (Imagine: Mediafax Foto)

Cei reţinuţi vor fi duşi, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde îi vor audia judecătorii, care vor decide dacă aceştia vor fi cercetaţi în stare de arest preventiv sau în stare de libertate.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie are în atenţie 40 de persoane care, prin intermediul unor firme, au fost implicate în importuri nelegale de mărfuri din diferite ţări, prin Portul Constanţa, inclusiv prin Oil Terminal, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În martie au avut loc mai multe razii, ofiţerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, în cooperare cu autorităţi abilitate, au constatat diferenţe între stocurile reale şi cele consemnate în documentele Oil Terminal, legate de cele trei puncte de lucru din zona Portului Constanţa.

Au fost controlate documentele vamale, sistemele de depozitare, transfer şi măsurare, pentru depistarea celor care introduc şi distribuie ilegal mărfuri în zona portuară.

Scopul acţiunilor comune au constat în verificarea documentelor privind autorizarea şi funcţionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizării sistemelor de depozitare, transfer şi măsurare. Totodată, au fost verificate provenienţa produselor energetice deţinute şi eliberarea acestora din antrepozite

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată, văzând ce s-a întâmplat până acum, şeful statului menţionând că Portul Constanţa trebuie să fie şi este o prioritate.

Tot atunci, şeful DNA, Daniel Morar, afirma că i se pare nefiresc sau nejustificat statistic faptul că într-o zonă în care este port nu există dosare penale, Portul Constanţa fiind o zonă cu potenţial criminologic, procurorul răspunzând unei întrebări privind o anchetă în acest loc.

Daniel Morar a susţinut că poate fi vorba de o pasivitate a procurorilor constănţeni, care ar trebui să aibă o activitate proactivă.

"Mie mi se pare oarecum nefiresc sau nejustificat statistic ca într-o zonă care cuprinde principalul port al ţării ş.a.m.d. ... unde avem Dunăre, să nu avem dosare, pentru că nu cred ca asta înseamnă că nu avem activitate infracţională", afirma Daniel Morar.

În 7 martie, la bilanţul Ministerului Public, preşedintele Traian Băsescu a spus din nou că ar vrea să vadă acţiuni la "vămile de interior", unde este "esenţa fraudei vamale", precum şi acţiuni în Vama Constanţa.

"Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la polţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, tva. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici