Mai mulţi tineri audiaţi la Secţiile 10 şi 12 reclamă abuzuri ale Poliţiei

Mai mulţi tineri care au fost audiaţi de poliţişti la Secţia 10, au declarat, după ce au fost eliberaţi, că le-au fost încălcate drepturile, fiind bătuţi şi interzicându-li-se să vorbească la telefon.

24 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi tineri audiaţi la Secţiile 10 şi 12 reclamă abuzuri ale Poliţiei

Mai mulţi tineri audiaţi la Secţia 10, reclamă abuzuri ale Poliţiei (Imagine: Mediafax Foto)

Felipe Silva, un portughez de 32 de ani, a povestit, la ieşirea din secţia de Poliţie că a fost lovit cu piciorul de unul dintre ofiţerii care l-au adus pentru audieri, chiar în faţa secţiei. El a mai spus că nu i s-a oferit nici o explicaţie pentru reţinerea sa.

Cu toate acestea, el a spus că nu va depune plângere pentru tratamentul la care a fost supus de autorităţi.

Un alt tânăr, din Germania, care s-a recomandat Benedict, în vârstă de 24 de ani, a descris comportamentul poliţiştilor în timpul audierii.

"I-am spus unuia dintre ei că se poartă ca şi cum ar fi duşmanul meu, iar el mi-a răspuns: «Sunt duşmanul tău, pot să te arunc pe fereastră»", a declarat Benedict.

Tânărul susţine că le-a cerut voie poliţiştilor, de mai multe ori, să dea un telefon, dar aceştia l-au refuzat, amânându-l de mai multe ori.

Şeful Poliţiei Capitalei, Marian Tutilescu, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că are informaţii că un cetăţean german condus la Secţia 10 de Poliţie a luat legătura cu Ambasada Germaniei şi a solicitat asistenţă judiciară, specificând însă că este bine tratat.

Întrebat dacă are informaţii despre existenţa altor grupuri de acest gen în Bucureşti, Tutilescu a răspuns că nu a primit până în prezent astfel de date.

Zeci de jandarmi au intervenit, miercuri, în jurul orei 14.00, la evacuarea a peste 30 de persoane, cetăţeni români şi străini, din zona Timpuri Noi din Bucureşti, unde au închiriat o hală. Aceştia au fost duşi la Secţiile de Poliţie 10, 11, 12 şi 23 din sectorul 3 al Capitalei.

Unul din tinerii duşi la Secţia 12 de Poliţie susţine că a fost bătut de jandarmi atât în timpul intervenţiei acestora de la Timpuri Noi, cât şi în maşină, în drum spre secţie, acesta având lovituri serioase la faţă şi la cap.

Gheorghe Zugravu, din Republica Moldova, se numără printre cei ridicaţi de jandarmi din zona Timpuri Noi, de la hala pe care activiştii antiglobalizare o închiriaseră în incinta fostei fabrici.

Deşi anterior comandantul Secţiei 12 Poliţie, Constantin Ionescu, declarase că Gheorghe Zugravu nu a avut nevoie de asistenţă medicală, tânărul a declarat la ieşirea din sediul secţiei că a solicitat să fie văzut de un medic. De altfel, cu zece minute înainte ca tânărul să fie eliberat, la Secţia 12 de Poliţie a intrat un doctor de la ambulanţă.

Întrebat dacă medicul a fost chemat pentru a-i acorda asistenţă lui Gheorghe Zugravu, şeful Secţiei 12 de Poliţie le-a spus jurnaliştilor că doctorul a fost solicitat "pentru altcineva din secţie".

Zugravu a declarat însă că medicul l-a văzut şi i-a spus că rănile se vor vindeca în aproximativ zece zile.

Tânărul a povestit la ieşirea din Secţia de Poliţie că a fost bătut de jandarmi şi în timpul intervenţiei de la Timpuri Noi, dar şi în maşină, în drum spre secţie.

Cu ochii vineţi, tânărul a mulţumit însă Poliţiei, apreciind că spre deosebire de Jandarmerie, l-a tratat corect, chiar amical. Tânărul nu a putut preciza motivul pentru care a fost bătut, el susţinând că nu s-a opus în momentul ridicării.

Zugravu a mai spus că nu poate preciza cu exactitate cu ce anume a fost lovit, spunând "pumni, picioare, genunchi, coate ....". El a adăugat că îşi aminteşte cum a primit un pumn în abdomen, lovitură care i-a tăiat respiraţia pentru aproximativ două minute, dar şi un baston în spatele capului.

Tânărul a precizat că a fost încătuşat, una dintre cătuşe fiindu-i strânsă prea tare, motiv pentru care mâna i s-a umflat.

Acesta a precizat că a fost lăsat să plece fără a fi amendat sau sancţionat şi că nu va depune plângere pentru cele suferite.

Alături de Gheorghe Zugravu au mai fost ridicaţi alţi opt tineri.

"Niciunul dintre ei nu este reţinut", a subliniat şeful Secţiei 12. Constantin Ionescu a precizat că aceştia nu pot părăsi totuşi sediul secţiei întrucât trebuie să fie identificaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici