Mai puţini consumatori de droguri injectabile în Bucureşti

Numărul consumatorilor de droguri injectabile din Capitală a scăzut, în ultimii patru ani, de la 24.000 la 17.000, cannabisul fiind cel mai consumat stupefiant la nivelul întregii ţări, potrivit unui studiu privind prevalenţa consumului de droguri în România, prezentat, joi, de ANA.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Mai puţini consumatori de droguri injectabile în Bucureşti

Mai puţini consumatori de droguri injectabile în Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul a fost prezentat de preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Pavel Abraham, cu ocazia aniversării a cinci ani de funcţionare a Agenţiei.

Potrivit cercetării, numărul consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti a înregistrat o scădere semnificativă în anul 2007, când au fost culese datele, comparativ cu datele ultimului studiu, realizat în 2003 şi prezentat în 2004.

Potrivit preşedintelui Pavel Abraham, principalele cauze care ar fi putut duce la scăderea numărului de consumatori cu circa 7.000 de persoane ar fi migrarea populaţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, decesele cauzate de consumul de droguri şi campaniile de prevenire iniţiate de ANA în această perioadă.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor, numărul deceselor survenite în urma consumului de droguri a fost nesemnificativ, respectiv între două şi şapte decese până anul trecut, când au fost înregistrate 32 de astfel de cazuri.

Comparativ cu anul 2004, în general, consumul de droguri ilegale în România s-a stabilizat, în anul 2007 înregistrându-se valori asemănătoare.

"Cannabisul a rămas cel mai consumat drog ilegal, tendinţa în România urmând celei înregistrate la nivel european, unde este clasat pe primul loc în preferinţele de consum. Populaţia tânără (15-34 ani) continuă să rămână la risc pentru consumul de droguri ilegale – fără a exista diferenţe semnificative între tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani şi cei între 25 şi 34 de ani", a mai spus preşedintele ANA.

Din studiu a mai reieşit că a scăzut vârsta la care începe experimentarea drogurilor ilegale, de la 13 - 14 ani, la 11 ani.

"Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de cannabis a fost de 11 ani, 76,6 la sută dintre consumatorii de cannabis menţionând o vârstă de debut până în 24 ani.

În cazul ecstasy, cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, cea mai mare vârstă de debut în consumul de ecstasy fiind de 30 ani", se arată în studiu.

La nivelul municipiului Bucureşti, comparativ cu anul 2004, respondenţii au declarat consumul recent de cannabis, procentele înregistrate, în special în rândul tinerilor din Bucureşti, fiind ridicate.

Astfel, aproximativ 37.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani din cei 350.000 înregistraţi în Bucureşti şi 25.700 de tineri cu vârsta cuprinsă în intervalul 15-24 ani din cei 265.000 înregistraţi au încercat cel puţin o dată în viaţă cannabis.

Potrivit datelor înregistrate, cannabisul se consumă în toate regiunile ţării, înregistrându-se următoarele procente: 5,6 la sută în Bucureşti, 1,3 la sută în Transilvania, 1,1 la sută în Muntenia, Moldova, Banat-Crişana-Maramureş, 0,9 la sută în Dobrogea şi 0,6 la sută în Oltenia.

"Bărbaţii, spre deosebire de femei, au încercat, cel puţin o dată în viaţă, toate tipurile de droguri ilegale: 2,3% cannabis, 0,5% ecstasy, 0,2% heroină şi 0,1% celelalte categorii de droguri, iar pentru femei s-a înregistrat un consum experimental pentru: cannabis – 0,7%, ecstasy – 0,2%, inhalante şi halucinogene – 0,1%", a mai arătat preşedintele ANA.

Studiul a vizat şi disponibilitatea drogurilor pe piaţă, rezultatele obţinute indicând, la nivel naţional, că peste 20% din populaţia generală cu vârstă cuprinsă între 15 şi 64 ani a declarat că este uşor să îţi procuri diferite droguri în termen de 24 de ore.

Studiul a inclus 7.500 de respondenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici