Maior: SRI nu are nicio legătură cu acţiunea DNA împotriva lui Ion Stan

Directorul SRI, George Maior, a declarat, vineri, că Serviciul pe care îl conduce nu are nicio legătură cu acţiunea desfăşurată de justiţie împotriva deputatului Ion Stan, membru al Comisiei de control al activităţii SRI.

110 afișări
Imaginea articolului Maior: SRI nu are nicio legătură cu acţiunea DNA împotriva lui Ion Stan

George Maior (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu acest caz având în vedere funcţia lui Ion Stan în Comisia de control al activităţii SRI şi dacă se poate vorbi de scurgeri de informaţii, Maior a răspuns: "Nu. Nu are absolut nicio legătură cu activitatea SRI".

"Noi am cooperat foarte bine cu domnul Stan în Comisia de control al activităţii SRI. Aceasta este o chestiune a justiţiei, a DNA, care este absolut independentă de noi şi pe care nu vreau să o comentez", a mai spus Maior.

DNA a informat joi că a început urmărirea penală a deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă, după ce acesta ar fi cerut, de la un om de afaceri care l-a denunţat, 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.

În acelaşi dosar, este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Deputatul, care a fost audiat joi, timp de mai multe ore, la sediul DNA, Structura Centrală, a primit interdicţie de a părăsi ţara 30 de zile, a precizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit unui comunicat remis joi seară de DNA, în ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că exista date şi indicii temeinice că Ion Stan, în perioada 12-14 noiembrie 2012, a pretins de la un denunţător 130.000 lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul, susţin procurorii, a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, Stan ar fi primit, prin intermediul lui Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.

"La data de 22 noiembrie 2012, persoanelor învinuite li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La aceeaşi dată, procurorii au luat faţă de învinuitul Stan Ion măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile", se mai precizează în comunicatul DNA.

Deputatul PSD Ion Stan a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că nu a fost ridicat de ofiţerii anticorupţie, ci s-ar fi prezentat de bună voie, răspunzând astfel unei citaţii emise de anchetatori şi urmând să revină vineri, pentru a da o declaraţie în dosarul penal în care este cercetat.

"Este vorba despre un denunţ pentru trafic de influenţă. Urmează să revin mâine (vineri - n.r.), pentru a se prezenta documentele care sunt în dosar şi să fac declaraţiile de vigoare. Am răspuns citaţiei de a veni astăzi (joi - n.r.) la DNA, mâine voi veni din nou, pentru că eu consider că sunt nevinovat. Nu e vorba decât de trafic. (...) Nu vreau să vă spun nimic până mâine. Nu am promis nimănui nimic, nu am promis la nimeni", a arătat demnitarul.

Deputatul Ion Stan a infirmat astfel că ar fi cerut sume de bani de la un denunţător, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii, folosindu-se de funcţia sa.

La ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deputatul a fost escortat la maşină de două gărzi de corp.

În vârstă de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dâmboviţa, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. El este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. De altfel, încă din 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici