Maior: SRI şi SIE ar trebui să coopereze. Într-o ţară ca România o fuziune ar fi cel mai bun model

Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, la Târgul Gaudeamus, unde şi-a lansat două cărţi pe teme legate de intelligence, că este de părere că SRI şi SIE trebuie să coopereze mai mult, arătând că, într-o ţară ca România, o unificare, o fuziune ar fi cel mai bun model.

684 afișări
Imaginea articolului Maior: SRI şi SIE ar trebui să coopereze. Într-o ţară ca România o fuziune ar fi cel mai bun model

Maior: SRI şi SIE ar trebui să coopereze. Într-o ţară ca România o fuziune ar fi cel mai bun model

Maior a afirmat că pentru a avea un sistem informaţional eficient în secolul 21 SIE şi SRI trebuie să coopereze mai mult şi părerea sa este că o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model.

"Pentru a avea un sistem de informaţii eficient în secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai bună şi cred că cele două Servicii de informaţii, SIE şi SRI, trebuie să coopereze mai mult în acest sens. Eu am îndrăznit o părere personală, invalidată nicidecum politic, că într-o ţară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienţi decât suntem în acest sens, dar acest lucru nu ţine de mine, ţine de o opinie profesională şi de voinţa politică. Nu este nimic controversat în acest lucru şi a discuta despre aceste probleme în viitor", a afirmat Maior.

El a adăugat că astăzi riscurile şi ameninţările la adresa securităţii unui stat în interior şi exterior se intercorelează şi numai împreună se poate asigura această securitate. "Pentru că astăzi mai mult ca niciodată riscurile, ameninţările la adresa securităţii unui stat, a stabilităţii unui stat şi în interior şi în exterior se intercorelează, dezvoltă o dinamică şi o viteză rapidă şi numai împreună putem să asigurăm securitatea acestui stat într-un context extrem de complex", a mai spus Maior.

Directorul SRI a menţionat situaţia "geopolitică agresivă" la adresa graniţelor de est ale României: ce se întâmplă în Rusia, problema Ucrainei, viitoarele alegeri în Moldova, dar şi statul islamic "în care fiecare persoană rău voitoare înseamnă ideologii extreme doresc să distrugă un mod de viaţă".

"Iată de aceea putem fi şi mai eficienţi în încercarea de a înţelege aceste fenomene pentru a le contracara astfel încât să avem o ţară stabilă şi securitate pentru cetăţeni şi instituţii", a adăugat George Maior.

Directorul SRI şi-a lansat la Târgul Gaudeamus cărţile "Despre Intelligence" şi "Spion pentru eternitate: Frank Wisner" la Editura Rao.

"Cele două cărţi, diferite prin profil şi prin dimensiunea abordată, definesc şi un element nou de cultură de securitate în această ţară de care avem nevoie şi pentru cetăţeni şi pentru stat şi pentru oamenii politici şi pentru decidenţi", a spus Maior.

El a arătat că prima carte "Despre Intelligence" redefineşte rolul informaţiilor în secolul 21 cu studii foarte interesante accesibile unui public mai larg. Maior a adăugat că cea de a doua carte "Spion pentru eternitate Frank Wisner" este biografia a unui spion Frank Wisner unic în literatura mondială, "o poveste tristă de spionaj despre un om care a vrut să schimbe lumea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici