Majorări de salarii DECALATE în Educaţie şi Sănătate. Olguta Vasilescu: Amendamentele calculate pe impact faţă de varianta iniţială ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne creşterile/ Sindicatele anunţă posibile proteste

Ministrul Muncii a anunţat, marţi, că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

12097 afişări
Imaginea articolului Majorări de salarii DECALATE în Educaţie şi Sănătate. Olguta Vasilescu: Amendamentele calculate pe impact faţă de varianta iniţială ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne creşterile/ Sindicatele anunţă posibile proteste

Majorări de salarii DECALATE în Educaţie şi Sănătate până la 1 martie 2018. Olguta Vasilescu: Calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne creşterile

"De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie", a spus Ministrul Muncii, marţi, la Antena 3.

Decizia a venit în urma unei discuţii între Lia Olguţa Vasilescu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, care, potrivit ministrului Muncii, a anunţat-o că pentru anul 2018 trebuie să se încadreze într-o anvelopă bugetară de 75 de miliarde de lei.

Iniţial, au existat patru variante de lucru, însă s-a convenit ca în şedinţa Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor să se intre cu această variantă.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate, respectiv 80 la Senat şi peste 100 Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia decalării cu două luni a majorărilor salariale pentru cei din Educaţie şi Sănătate, respectiv de la data de 1 martie 2018.

"Toate acestea calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne până la 1 martie creşteri la Educaţie şi la Sănătate, dar şi Sănătatea şi Educaţia vor intra cu creşteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toţi ceilalţi bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra ]n comisie, domnul Viorel Ştefan nu a asistat la toată discuţia, noi am rămas cu secretarii de stat şi am calculat în continuare impactul pe buget", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor salariale

Sindicatele anunţă posibile proteste după decalarea majorărilor salarialeSindicatele din Educaţie vor declanşa un referendum pentru a stabili formele de protest în urma anunţului făcut de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căruia majorările salariale din Educaţie şi Sănătate se vor face etapizat, de la 1 ianuarie şi respectiv 1 martie 2018.

Sindicaliştii din Educaţie spun că, prin decalarea majorărilor salariale din cele două domenii, se încalcă flagrant programul de guvernare asumat de coaliţia guvernamentală.

"În momentul de faţă, discutăm despre încălcarea programului de guvernare şi încălcarea este foarte gravă atâta vreme cât Parlamentul României prin hotărâre şi-a aprobat programul în cauză. Dacă să ne raportăm strict la programul în cauză, noi ar fi trebuit să beneficiem de o creştere salarială de 20% de la 1 iulie 2017 şi de încă o creştere salarială de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele două etape au fost reduse la una singură, respectiv o creştere salarială de 50% de la 1 ianuarie 2018. Deci e o primă încălcare a programului de guvernare, iar acum discutăm de o încălcare şi mai gravă pentru că descoperindu-se aşa în urma unor analize că nu ar fi bani suficienţi şi că s-au aprobat nişte amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizării, de fapt Educaţia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o creştere salarială de 25% şi de la 1 martie 2018 încă 20%. Ce să mai creadă salariatul din Educaţie vizavi de modul în care politicienii îşi respectă angajamentele", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".

Marius Nistor a mai declarat că sindicaliştii vor sancţiona atitudinea ministrului Muncii şi vor declanşa un referendum la nivel naţional vizavi de formele de protest pe care le pot susţine pentru a răspunde "celor care nu ştiu să-şi respecte promisiunile făcute".

Sindicalistul a spus, pentru MEDIAFAX, că speră ca până luni rezultatele acestui referendum să fie centralizate.

"Noi avem referendum în plină desfăşurare de azi (marţi-n.r.) până vineri, sunt mulţi nemulţumiţi şi vom vedea ce se va întâmpla, referendum pentru grevă generală din data de 12 iunie. Suntem nemulţumiţi de poziţionarea în grilă a situaţiei din învăţământ şi amânarea acordărilor majorărilor salariale ", a declarat, pentru MEDIAFAX, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate spun că nu au fost consultaţi de către ministrul Muncii cu referire la aceste decalări.

"Nu am ştiut că o să se întâmple lucrul acesta, nu am ştiut că banii sunt aşa cum apar în discuţiile de la tv şi nu ştiu până la ora 14.00, când ar trebui să fie în sală cei de la CNSLR Frăţia, dar şi cei de la Sanitas...Atunci se pare că la ora 14.00, doamna ministru, care a vorbit înainte la televizor şi pe urmă cu noi ca de obicei, să ne dea nişte explicaţii. Spune că s-au acceptat nişte amendamente până la zona de 1 martie, că altfel nu au bani. Noi nu am ştiut treaba asta. Suntem în stand by, unii ameninţă deja cu protestele inclusiv colegii mei din învăţământ. Să vedem ce va fi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici