Manager spital, semnal de ALARMĂ: Toată psihiatria trebuie resetată în România, spitalele, la nivelul anilor ‘80

Toată psihiatria din România trebuie resetată, spune managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Ovidiu Gîrbovan. Spitalele de psihiatrie din ţară au rămas „la nivelul anilor ’80”, adaugă acesta.

2473 afișări
Imaginea articolului Manager spital, semnal de ALARMĂ: Toată psihiatria trebuie resetată în România, spitalele, la nivelul anilor ‘80

Manager spital, semnal de ALARMĂ: Toată psihiatria trebuie resetată în România, spitalele, la nivelul anilor ‘80

Ovidiu Gîrboban a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că trebuie acordată o mai mare grijă bolnavului psihiatric, acesta fiind unul cu nevoi speciale.

„Bolnavul psihiatric este unul cu nevoi speciale, iar în România un astfel de bolnav este privit cu alţi ochi de societatea românească, cum nu ar trebui privit. Aşa cum celelalte sisteme ale organismului uman pot ceda, şi cel nervos poate ceda şi trebuie să acordăm o grijă specială sistemului nervos, lucru care nu se întâmplă. Comisiile naţionale de specialitate în psihiatrie ar trebui să modernizeze toate spitalele de psihiatrie din ţară pentru că ele au rămas la nivelul anilor ’80 şi trebuie aduse la nivelul anilor 2019-2020. Uneori, personalul este depăşit, pentru că nu este suficient. Trebuie resetată toată psihiatria în România”, a spus Gîrbovan.

Potrivit acestuia, dacă în alte specialităţi medicale şi în alte spitale s-a mai făcut câte ceva, în psihiatrie paşii au fost foarte mici şi s-a rămas mult în urmă, cu excepţia centrelor private unde nu se tratează, însă, pacienţii grav bolnavi, ci cei cu depresii minore sau nevroze.

Un bărbat internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat cu un stativ 13 pacienţi. Cinci dintre aceştia au murit.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că vor fi începute controale în toate spitalele de psihiatrie din ţară.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz dar controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie. (...) Vom începe cu aceste spitale cu măsuri de siguranţă şi vom face verificări la modul de funcţionare a Consiliului de Administraţie”, anunţa Sorina Pintea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici